Enorme killerwhale met pubervriendje in ecologisch avontuur

Free Willy 2. Regie: Dwight Little. Met: Jason James Richter, Michael Madsen, Jayne Atkinson. In: 60 theaters.

Willy en Jesse hebben elkaar weer gevonden! Natuurlijk, want dit is Free Willy 2 en hun verhaal gaat gewoon door. Het is twee jaar na Free Willy 1 en de inmiddels puber geworden Jesse gaat met zijn pleegouders en zijn pasontdekte, vervelende halfbroertje kamperen aan de Stille Oceaan en daar zwemt net zijn orka-vriendje Willy, die ook al zijn hele familie bij zich heeft.

We kennen het gegeven nog van 1993, toen de eerste film een grote hit werd: de reusachtige killerwhale is een schoothondje als Jesse hem roept en aait. Hij mag op zijn rug zwemmen en als Willy gevaarlijk dreigt te worden voor andere mensen, roepen ze Jesse erbij.

Het vervolg heeft een paar nieuwe ingrediënten. Jesse is nu veertien, dus er is een leeftijdgenote bijgeschreven op wie hij verliefd kan worden. En hij moet natuurlijk ook nader tot zijn nieuwe broertje komen, een achtjarig opscheppertje.

Tot zover is het een gemiddelde familie-soap. De bioscoop-spanning komt pas halverwege, net als in deel een, wanneer een gehaaste olietanker aan de grond loopt en lek slaat. Dan dreigt een ramp voor de familie Willy en in het bijzonder voor zijn zusje Luna. Zij spoelt aan, overdekt met olie en zal sterven. Gelukkig zijn Jesse en zijn familie paraat, inclusief het halfbroertje, dat in één ruk door een leuk kereltje wordt en opeens precies de goede dingen zegt.

De film valt in een ecologisch goede tijd, de vertegenwoordiger van de oliemaatschappij is tegenwoordig een geloofwaardige schurk, die net zo gemakkelijk olieplatforms dumpt als dat-ie gestrande orka's verkoopt aan een dolfinarium. Jesse, zijn vriendinnetje en zijn broertje weten Willy te redden. En als daarna Jesse in het nauw raakt, redt Willy hèm. “Een betere vriend kun je je niet wensen”, zegt Jesses pleegvader koeïg. We herkennen in hem Michael Madsen, de meest sadistische schurk van Reservoir Dogs. Maar dat beeld wordt weer gauw verdrongen als Michael Jackson het Free Willy 2-nummer 'Childhood' inzet. Dan weet je, dit is een film voor het hele gezin.

    • Bas Blokker