Duyvis haalt dipsaus terug

ROTTERDAM, 26 JULI. Duyvis neemt 180.000 zakjes mix voor dipsaus terug, omdat een deel mogelijk is besmet met de salmonellabacterie. Het gaat om de mix Paté Royal, met als uiterste houdbaarheidsdata 06-98 en 07-98.

Volgens Duyvis, een dochter van Sara Lee/Douwe Egberts, zijn van de totale partij 5.000 zakjes aan de supermarkten geleverd. Duyvis sluit niet uit dat zakjes bij de consument zijn terechtgekomen.

Een woordvoerster van Duyvis zei vanmorgen dat het bedrijf 140.000 zakjes die nog in het magazijn staan en 35.000 zakjes bij de groothandel zal vernietigen. De Keuringsdienst van Waren heeft de besmetting geconstateerd bij een toeleveringsbedrijf dat de mix voor Duyvis produceert. De besmetting is afkomstig van een partij melkpoeder die is gebruikt bij de produktie van de dipsausmix. Melkpoeder wordt volgens Duyvis alleen gebruikt in de mix Paté Royal.

De producent van de mix betrok het melkpoeder op zijn beurt van een andere fabrikant en heeft Duyvis afgelopen vrijdag van de besmetting op de hoogte gebracht. Duyvis wil niet zeggen wie de betrokken bedrijven zijn. “Wij zijn verantwoordelijk”, aldus de woordvoerster.

Duyvis heeft de winkeliers maandagmorgen geïnformeerd zodat ze het produkt van de schappen konden halen. Vrijwel alle 5.000 zakjes zijn achterhaald, aldus Duyvis, maar een deel is wellicht toch bij consumenten terechtgekomen.

Consumptie van met solmonella besmette produkten kan leiden tot maag- of darmstoornissen. Vooral kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken zijn kwetsbaar voor besmette etenswaren.

Volgens de woordvoerster is het de eerste keer dat Duyvis te maken heeft met een mogelijke besmetting van zijn produkten. Fabrikanten en supermarkten gaan sinds enkele jaren veel sneller over tot het terughalen van produkten met gebreken, mede omdat ze aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die door gebruik van hun produkt ontstaat. Zo haalde CSM-dochter Honig in maart vorig jaar de hele voorraad Brinta uit de winkelschappen nadat in enkele pakken van het ontbijtprodukt salmonellabacteriën waren ontdekt.