Duizenden handtekeningen tegen Franse kernproeven

AMSTERDAM, 26 JULI. De handtekeningenactie van Greenpeace Nederland tegen de voorgenomen Franse kernproeven in de Stille Oceaan hebben tot dusver 45.000 reacties opgeleverd. Volgens een woordvoerder van de milieu-organisatie loopt de campagne nog op volle toeren. In totaal kreeg Greenpeace tot vandaag 35.000 telefoontjes te verwerken. De handtekeningen worden in september verstuurd aan de Franse president Chirac.

De woordvoerder deed geen nadere mededelingen over drie actievoerders die zich enige tijd verscholen hielden nabij het atol Mururoa. Op deze plek wil Frankrijk dit najaar de ondergrondse kernproeven hervatten. Het trio, onder wie de Nederlander Haazen, is intussen terug op het zeilschip Vega van Greenpeace. Radiocontact is er nog nauwelijks geweest, mede omdat men vermoedt dat de Franse marine de radiolijnen afluistert. De Vega heeft intussen koers gezet naar Papeete, de hoofdstad van Tahiti.

Woensdag vertrekt het actieschip Greenpeace vanuit Barcelona naar Frans Polynesië. Het vaartuig gaat de protestvloot bij Mururoa versterken. Het andere Greenpeace-schip, de Rainbow Warrior II, heeft vooralsnog Fiji als haven gekozen. Daar worden werkzaamheden aan het vaartuig uitgevoerd. Medio augustus volgt een nieuwe tocht naar Mururoa. (ANP)