Beurs verklaart transacties Baan ongeldig

AMSTERDAM, 26 JULI. De beurs heeft alle transacties die vanochtend in aandelen van het automatiseringsbedrijf Baan zijn gedaan ongeldig verklaard omdat de onderneming gisteravond in de Verenigde Staten haar resultaten over het tweede kwartaal bekend maakte, terwijl in Nederland het persbericht pas vandaag rond de klok van twaalf uur op de fax werd gezet.

Het in mei aan het Damrak genoteerde automatiseringsbedrijf Baan moet kennelijk nog wennen aan haar nieuwe status als beursfonds. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs die contacten hebben in de Verenigde Staten (waar Baan ook op de beeldchermenbeurs Nasdaq verhandeld wordt) wisten vanochtend dus al dat Baan in het tweede kwartaal een winst van 3,3 miljoen dollar had behaald ten opzichte van een verlies van 2,6 miljoen een jaar geleden. Zij waren vanmorgen in het voordeel ten opzichte van beleggers die gewoon in Nederland op het persbericht wachtten.

De beurswoordvoerder denkt niet dat er bij Baan kwade opzet in het spel is en spreekt van “onwennigheid”. Volgens hem zullen er voor het automatiseringsbedrijf geen sancties volgen. Vanmiddag was nog niet bekend of op het Amerikaanse Nasdaq ook transacties worden doorgehaald.

M. Ranjeswemy, financieel-directeur bij Baan, noemt de gang van zaken “zeer ongelukkig”. Volgens hem ligt de fout bij het pr-bureau. Op mysterieuze wijze werd de software bij dit bedrijf gewist, waardoor zowel de Engelse als de Nederlandse versie van het kwartaalbericht verdween. Alle transacties tot 11.17 uur zijn geschrapt. Later werd de handel weer hervat en steeg de koers met 3,60 gulden naar 54 gulden.