Berlusconi: geen akkoordje met rechter Di Pietro

ROME, 26 JULI. De Italiaanse mediamagnaat en oud-premier Silvio Berlusconi is gisteren vier uur lang ondervraagd over zijn relatie met de voormalige openbare aanklager Antonio Di Pietro, gangmaker achter de smeergeldonderzoeken.

De versie van Berlusconi blijkt op een aantal punten radicaal anders te zijn dan die van Di Pietro. Di Pietro is de afgelopen weken twee keer ondervraagd, in het kader van een onderzoek tegen hem op verdenking van ambtsmisbruik en corruptie en van een onderzoek tegen onbekenden op verdenking van een komplot tegen Di Pietro. Verwacht wordt dat openbare aanklager Fabio Salamone, die beide onderzoeken leidt, na de zomervakantie een confrontatie tussen het tweetal zal organiseren.

Salamone had in een interview in La Stampa van gisteren gezegd er steeds meer van overtuigd te raken dat Di Pietro, die in december vorig jaar onverwacht bekendmaakte dat hij uit de magistratuur wilde stappen, tot aftreden is gedwongen. Silvio Berlusconi is hierbij volgens Salamone geen verdachte, maar zijn broer Paolo wel.

In een verklaring vanmorgen bestreed Silvio Berlusconi persberichten dat hij in februari van dit jaar zou hebben geprobeerd een akkoord te sluiten met Di Pietro. Volgens verschillende media, die zich baseerden op niet nader genoemde juridische bronnen, had Berlusconi tegen Di Pietro gezegd dat hij de leiding zou krijgen over de geheime diensten bij een verkiezingsoverwinning van rechts. In ruil daarvoor had de populaire Di Pietro moeten oproepen om op Berlusconi's partij Forza Italia te stemmen.

“Ik heb niets voorgesteld noch beloofd,” zei Berlusconi gisteren al tegen journalisten. De berichten over een poging tot een geheim akkoord zijn “simpelweg vals”, zei hij in zijn verklaring van vanmorgen. Hij wilde niet uitleggen hoe het gesprek wel is verlopen.

Na zijn verkiezingsoverwinning in maart vorig jaar had Berlusconi Di Pietro al tevergeefs gevraagd minister van binnenlandse zaken te worden. Hij heeft in zijn ondervraging gisteren herhaald dat Di Pietro het niet eens zou zijn geweest met de kennisgeving van een corruptie-onderzoek tegen hem vorig jaar november, toen Berlusconi als premier in Napels een internationale anti-misdaadconferentie voorzat. Di Pietro heeft hierop eerder in algemene termen geantwoord dat hij alle beleidsbesluiten van de Milanese smeergeldgroep steeds ten volle heeft onderschreven.

    • Marc Leijendekker