Agressief spel Daly ongeschikt voor Dutch Open

HILVERSUM, 26 JULI. Om de spectaculaire drives van John Daly te kunnen bewonderen, zal de Nederlandse golfliefhebber niet tot het weekeinde moeten wachten. De kans is groot dat de publiekstrekker, die voor veel startgeld naar Nederland komt, vrijdag de cut van het Dutch Open op de Hilversumsche Golfclub niet zal overleven. De 29-jarige Daly is van zijn drankverslaving af en won afgelopen weekeinde op indrukwekkende wijze zijn tweede grote toernooi (het Brits Open), maar zijn spel is niet bijzonder geschikt voor de bosbaan in Hilversum.

Op de smalle holes tussen de bomen zijn precisie en geduld noodzakelijk. Daly, die eergisteren met een privévliegtuig werd opgehaald, staat bekend om zijn verre slagen en zijn agressieve stijl - 'grip it and rip it' - en zal voorzichtiger moeten spelen dan hij gewend is. Het is twijfelachtig, zeggen insiders, of de massieve Amerikaan daarvoor de beheersing kan opbrengen.

Daly is een van de 150 deelnemers die morgen vanaf 7.00 's ochtends hun rondjes draaien in de Dutch Open. Na twee dagen kwalificeren de beste 65 spelers (plus degenen met dezelfde score als nummer 65) zich voor de laatste twee ronden. De rest mist de cut en kan zonder prijzengeld naar huis. De Dutch Open is, met ruim anderhalf miljoen gulden prijzengeld en een eerste prijs van 250.000 gulden, een van de grotere toernooien van de Europese Tour.

Behalve met Daly zullen de toeschouwers vooral meelopen met het handjevol sterren dat organisator Robbie van Erven Dorens naar Nederland heeft weten te lokken. De bedaarde Bernard Langer, momenteel de nummer vier op de wereldranglijst, is de meest constant presterende van de toppers. De 38-jarige Duitser heeft, en dat zijn records, bijna zestig toernooien achter elkaar de cut overleefd en won bovendien zeventien jaar lang tenminste één toernooi per jaar. In Nederland zegevierde hij in 1984, op de Rosendaelsche, en in 1992 in Noordwijk.

Het Dutch Open is in een jaar waarin om de Ryder Cup (een teamwedstrijd van de Verenigde Staten tegen de rest van de wereld) wordt gespeeld, altijd sterk bezet omdat er punten te verdienen zijn voor het team-klassement. Weliswaar ontbreken de Spanjaarden Olazabal en Ballesteros dit jaar, maar zij zijn dan ook al zeker van deelname aan de Ryder Cup. De eerste trok zich zondag terug wegens een hardnekkige voetblessure, de laatste heeft verplichtingen in de Verenigde Staten. Maar hun landgenoot Miguel Angel Jimenez verdedigt in Hilversum zijn titel. Hij staat tiende in het Ryder-klassement, een positie die hem automatisch recht zou geven op deelname in Rochester, eind augustus.

Kanshebbers zijn verder: de Schot Colin Montgomerie, die de afgelopen twee jaar het geld-klassement van de Europese Tour op zijn naam schreef, maar er dit jaar nog niet in is geslaagd een toernooi te winnen. En de Italiaan Constantino Rocca, een consciëntieuze professional, die zondagavond tegen Daly de belangrijkste play-off van zijn carrière verloor, maar maandagochtend al weer om tien uur stond te oefenenen op de greens in Hilversum.

De 26-jarige Rolf Muntz, Nederlands enige profspeler met een Tourkaart, hoopt op een zelfde succes als vorig jaar. Muntz moet nog een aantal goede prestaties behalen om zijn Tourkaart, die hem het recht geeft zich in te schrijven voor de grote toernooien, volgend jaar te behouden. In 1994 bewees hij dat de baan hem ligt. Toen begon hij met twee ronden van 67 en eindigde hij na 74 en 72 op een gedeelde 31ste plaats.

Andere Nederlandse deelnemers zijn de professionals Joost Steenkamer, die vorig jaar de cut haalde, en Ruud Bos. Daarnaast krijgen vijf jonge amateurs de kans hun krachten te meten met de profs: Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen, Alain Ruiz-Fonhof, Niels Boysen en Jeroen Germes.

De baan van achttien holes wordt vier keer rondgegaan. De par van de baan - een soort 'gemiddelde' score van de deelnemers - is dit keer geen 72, maar 71. De zestiende hole is teruggebracht tot een par 4 van 386 meter in plaats van een par 5 van 488 meter, zoals vorig jaar het geval was. De winnaar zal waarschijnlijk ongeveer uitkomen op 272, dat is twaalf slagen onder par (-12) over vier ronden.

Het Dutch Open wordt dit jaar, net als vorig jaar, gespeeld op de bosbaan van de 85 jaar oude Hilversumsche Golfclub. In Nederland zijn door de PGA, de organisator van de Europese tour, momenteel alleen de Hilversumsche en de banen van de Kennemer en Noordwijk geschikt bevonden voor het proftoernooi. Binnenkort komt de PGA langs om te kijken of in de toekomst ook naar andere banen uitgeweken kan worden. Broekpolder komt in aanmerking en ook de nieuwe baan van De Efteling zou het toernooi graag hebben.

    • Remmelt Otten