Acht jaar cel geëist bij hof wegens vadermoord

DEN HAAG, 26 JULI. Voor het gerechtshof in Den Haag is vanmorgen in hoger beroep acht jaar cel geëist tegen de 19-jarige H.Y. uit Gouda voor de moord op zijn 57-jarige vader. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem eerder tot vijf jaar na een eis van acht jaar. De jongeman heeft bekend. Zijn vader moest sterven om een eind te maken aan het schrikbewind dat hij voerde over zijn vrouw en dertien kinderen.

Tijdens de zitting kwam de verdachte, van Marokkaanse afkomst, er weer rond voor uit zijn vader van het leven te hebben beroofd. “Ik heb hem vermoord,” stamelde hij.

Het openbaar ministerie had hoger beroep aangetekend omdat het de opgelegde straf te laag vond. Y. had de moord, die op 24 september werd gepleegd op het fietspad langs de provinciale weg tussen Gouda en Moordrecht, goed voorbereid. Hij had er speciaal een groot mes voor gekocht.

De betreffende ochtend wachtte hij zijn vader op, die als gewoonlijk in zijn invalidewagen naar de rommelmarkt reed. De jongeman had een fiets op het pad gelegd, zodat zijn vader moest stoppen. Toen de man uitstapte en zich over de fiets boog, stak Y. hem het mes in de rug en borst. Een week later werd Y. aangehouden en bekende hij de moord.

Raadsman mr. Groen hamerde op de jarenlange ellende waarin het gezin Y. had geleefd. “Leeft u in,” drukte hij het hof op het hart.

Vader regeerde als een tiran. Kinderen van nog geen jaar oud werden geslagen. Verdiensten moesten worden ingeleverd. De verdachte werd op 17-jarige leeftijd naar Marokko gebracht en daar alleen achtergelaten. Na een barre tocht belandde hij weer in Nederland. Als “redder van de familie” maakte hij daarop een einde aan het leven van zijn vader.

Het hof doet op 8 augustus uitspraak.(ANP)