Aanslagen in Duitsland tegen Turkse doelen

BONN, 26 JULI. In heel Duitsland zijn de afgelopen dagen aanslagen gepleegd op Turkse reisbureaus en andere Turkse bedrijven of Duitse bedrijven die zaken doen met Turkije.

De politie vermoedt dat aanhangers van de in Duitsland sinds 1993 verboden Koerdische marxistische partij PKK deze aanslagen hebben gepleegd om daarmee te protesteren tegen de vervolging van Koerden in Turkije.

Alleen in de deelstaat Baden-Württemberg waren er begin deze week in één nacht zeven van zulke brandaanslagen, die volgens de politie waarschijnlijk in PKK-regie waren gepland.

In Bremen hield een groep Koerden enige tijd een televisiezender bezet en probeerden er twee gegijzelde personeelsleden toe te dwingen een verklaring uit te zenden over de behandeling van Koerden in Turkije. In Hannover bezette een andere groep enkele uren het kantoor van een advertentieblad. In Essen en Berlijn hielden woedende Koerden demonstraties tegen een wijziging van de Turkse grondwet waarin volgens hen onvoldoende recht is gedaan aan de Koerdische zaak.

Vorig najaar was het in Duitsland al tot gewelddadigheden tussen de politie en Koerdische activisten gekomen nadat een geplande protestmars tegen die Turkse grondwetswijziging naar het Europese Parlement was verboden. De woede van PKK-aanhangers in Duitsland is nog vergroot door de mogelijk aanstaande uitlevering van hun hoge Europese contactman Kani Yilmaz door Groot-Brittannië aan Duitsland. Voor de vrijlating van Yilmaz, die door de Britse politie oktober 1994 werd aangehouden, demonstreerden gisteren in Londen circa 3.000 Koerden.

Minister Manfred Kanther (binnenlandse zaken, CDU) heeft gisteren “de grote, vredelievende meerderheid” van de (500.000) Koerden in Duitsland opgeroepen om “elke steun aan extremisten” na te laten. Volgens de Duitse recherche zijn er in Duitsland in feite maar zo'n 7.500 Koerden bereid tot gewelddadige actie. Op regionaal niveau klaagt de recherche dat het verbod van de PKK, en verwante organisaties als het Comité Vrij Koerdistan, preventie en bestrijding van Koerdisch geweld eerder heeft bemoeilijkt dan vergemakkelijkt.