Aanslag nog niet opgeëist ; Bom metro Parijs doodt vijf mensen

PARIJS, 26 JULI. Bij de ontploffing van een bom in een metrotreinstel in het hart van Parijs zijn gisteren vijf mensen gedood en meer dan tachtig gewond geraakt, van wie veertien ernstig.

Voor de aanslag, die iets na half vijf 's middags gebeurde, heeft nog niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. De bom ontplofte in de zesde wagon van een treinstel dat klaarstond op de derde benedenverdieping van het metrostation Saint Michel in het Parijse Quartier Latin, vlakbij de kathedraal Nôtre-Dame.

De meeste gewonden liepen verwondingen op aan hun benen en heupen. In het metrostation en een naburig café werden noodhospitaaltjes ingericht, waar chirurgen bij vier gewonden ter plekke ledematen moesten amputeren. Volgens een veiligheidsexpert was de bom, die ongeveer vier kilo woog, in een pakket geplaatst onder een van de stoelen.

Door de ontploffing werden ramen en deuren van het metrotreinstel kapotgeslagen en een passagier uit het treinstel geslingerd. Een brand die vlak na de ontploffing ontstond veroorzaakte een verstikkende rook. Op het perron lagen afgerukte ledematen en plassen bloed. Een passagier van de trein sprak van een “afgrijselijk tafereel”.

De hulpverlening door meer dan driehonderd politiemensen, brandweermannen en medische hulpverleners kwam snel op gang. Op het plein voor de Nôtre-Dame werd een landingsplaats ingericht voor een helikopter waarmee de ernstigste gewonden werden vervoerd.

De Franse premier, Alain Juppé, die twee uur na de aanslag ter plekke was, verklaarde dat in het treinstel een “sterk explosief instrument” was geplaatst “met het oogmerk om te doden”. De Franse president, Chirac, begaf zich ook naar het metrostation en sprak met gewonden.

De Franse minister van binnenlandse zaken, die gisteravond vergaderde met terrorisme-experts, zei vanmorgen voor de Franse radio dat Algerijnse moslim-fundamentalisten en Serviërs als mogelijke daders worden beschouwd, maar dat alle andere hypotheses worden opengehouden. Een verband tussen de aanslag en het bezoek, vandaag, van PLO-leider Arafat aan Parijs wordt niet uitgesloten.

De aanslag in Parijs was de eerste grote bomaanslag in Frankrijk sinds negen jaar. Frankrijk werd in 1985 en 1986 geteisterd door een golf van aanslagen, die grotendeels het werk waren van terroristische organisaties uit het Midden-Oosten. Minister Débré vroeg de Fransen vanochtend “oplettend” te zijn op verdachte pakketten en heeft de cntrole aan de grenzen en in publieke gebouwen verscherpt. Het metrostation werd vanochtend weer geopend. Het treinverkeer kwam echter in het spitsuur tot stilstand nadat een man zelfmoord had gepleegd op het spoor tegenover de plek waar gisteren de bom ontplofte.