Winnink staat op de verkeerde plaats

AMSTERDAM, 25 JULI. In betrekkelijke rust is gisteren het sterk bezette Dutch Open tennistoernooi in het Amstelpark van start gegaan. Van de vijf Nederlanders kwam er op de openingsdag één in actie: Joost Winnink. Vrij snel kon hij alweer naar huis.

Winnink, maar net binnen de top-200 van de wereld, was kansloos tegen Slava Dosedel. De Tsjech won binnen een uur in twee sets, 6-1 6-2. De Hagenaar kon daarmee geen vervolg geven aan zijn prestatie van het vorig jaar op hetzelfde evenement, toen nog onder de naam Melkhuisje gehouden in Hilversum.

Vorig seizoen versloeg Winnink de Spanjaard Corretja in de eerste ronde. Aan het niveau van toen kon hij gisteren niet tippen, mede daarom dacht hij er met enige weemoed aan terug. “Het niveau waarop ik op dat moment speelde zou ik moeten vasthouden. Voor langere tijd. Daar streef ik naar.”

Uiteraard heeft Winnink momenteel ook een behoorlijk niveau. Maar een topspeler kan hij zich niet noemen. Toch heeft hij de hoop op een klassering bij de beste honderd nog niet opgegeven. Van frustraties wegens het week-in-week-uit spelen van Challengers is ook geen sprake.

“Het is m'n werk, m'n leven. Natuurlijk zijn er momenten waarop ik denk, het zou meer moeten opleveren. Maar ik heb mezelf nog geen limiet gesteld van dan en dan moet ik zijn doorgebroken. Nou ja, als ik dertig ben, dan moet het een keer zijn gebeurd.”

Het spelen van ATP-toernooien is voor Winnink zo'n drie à vier keer per jaar weggelegd. In Amsterdam, bij de Dutch Open, was het weer eens zo ver. Directeur Van Eijsden was zo vriendelijk de Nederlander een wild card te geven. Vorige week nog verloor Winnink in het Challengertoernooi van Scheveningen in de tweede ronde. “Natuurlijk moet je mentaal sterk zijn om het te blijven proberen. Aan de andere kant speel ik op het niveau waar ik thuishoor. Zo simpel ligt het.”

Nu heeft het Winnink de laatste tijd ook niet meegezeten. In het begin van het jaar kreeg hij te maken met blessures. De nederlaag van gisteren was daar niet aan te wijten. Winnink bleef gewoon onder zijn gebruikelijke niveau. “In een partij neem ik graag het initiatief. Vandaag kreeg ik daarvoor niet de gelegenheid. Dosedel stond op de plek waar ik wilde staan.”

De Tsjech stond ooit 26ste op de wereldranglijst. Momenteel staat hij rond de 60ste plaats. Vorige week drong hij in Stuttgart nog door tot de derde ronde. Winnink noemde hem de beste retourneerder uit het circuit, daarbij Agassi voor het gemak even buiten beschouwing latend. “Hij was gewoon goed. Ik heb m'n best gedaan. Aan deze partij houd ik ook geen vervelend gevoel over. Er was deze keer niets tegen te doen.”

Op de eerste dag van de Dutch Open kwamen slechts twee geplaatste spelers in actie. De Italiaan Gaudenzi (derde op de lijst) ging verrassend ten onder tegen qualifier Uhlirach uit Tsjechië. De als tweede geplaatste Spanjaard Berasategui liep probleemloos in twee sets over zijn landgenoot Emilio Sanchez heen (6-3 6-4).

Enigszins opvallend was ook de overwinning van de Amerikaanse qualifier Montana op de Duitser Göllner, die een wild card had gekregen (6-2 5-7 6-3). De Chileen Rios deed het goed door de Italiaan Furlan te verslaan, 6-2 7-6. (ANP)