Weinig 'kenners' kunnen bevatten dat Canada kwaliteitswijn maakt

KELOWNA, 25 JULI. Okanagan Valley, een gebied in het zuidwesten van Canada, biedt met zijn warme en droge klimaat uitstekende condities voor de wijnbouw. Exporteurs van Canadese wijn hebben echter een imago-probleem. Buitenlanders kunnen nauwelijks geloven dat in het land van de besneeuwde hellingen en ijshockey kwaliteitswijn kan leveren.

Het imago van een luxe-produkt als wijn weegt zwaar bij de consument. “Buitenlanders denken dat het hier overal ijskoud is en verbazen zich dat we in Canada druiven kunnen verbouwen”, zegt wijnmaker John Simes van de in Canada gerenommeerde wijnsoort Mission Hill. “Wanneer ze de wijn proeven zijn ze verbaasd over de kwaliteit.” Mission Hill is afkomstig uit een wijnstreek in de buurt van de Canadese stad Kelowna in de buurt van de Amerikaanse staat Whasington.

Simes heeft in het verleden nadrukkelijk met buitenlandse vooroordelen te maken gekregen. De Grand Reserve chardonnay van Mansion Hill versloeg drie jaar geleden 260 van 's werelds meest gerenommeerde wijnen in een prestigieuze Britse wedstrijd. “Zelfs de jury was verbaasd”, zegt Simes. “Ik werd vanuit Londen opgebeld door mensen die de uitslag van de competitie wilden verifiëren”.

De wijnen van Mission Hill kwamen in de jaren daarna bij diverse wedstrijden als beste uit de bus. De verkoop van de wijnsoort steeg explosief. Mansion Hill wordt nu geëxporteerd naar ondermeer Groot Brittannië en Zweden. Ook andere Canadese wijnmakers hebben buitenlandse erkenning gekregen. De laatste jaren zijn er in Okanagan Valley een dozijn nieuwe wijnmakerijen bijgekomen. De streek verbouwt nu dertig verschillende soorten wijn. Het gebied is eén van de meest noordelijk gelegen wijnstreken ter wereld, maar wijnkenners zijn eensgezind over de uitstekende kwaliteit van druiven uit deze regio.

De snelle groei van de Canadese wijn-industrie begint in de jaren tachtig. Het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Verenigde Staten opende in 1988 de Canadese markt voor importen uit Californië. Canadese wijnbouwers en wijnmakers realiseerden zich dat zij de kwaliteit van hun produkten moesten opvoeren om de concurrentie met Californische kwaliteitswijnen aan te kunnen.

De verkoop van kwaliteitswijn in de Verenigde Staten is in vergelijking tot grote wijn-producerende streken als Frankrijk en Californië nog beperkt. De exporten naar de VS zijn in de laatste drie jaar echter verdrievoudigd tot 16,1 miljoen dollar (25,1 miljoen gulden) in 1994.

De witte wijnen uit Okanagan Valley staan het best bekend. Okanagan chardonnay, chenin blanc en pinot gris staan bij wijnkenners in hoog aanzien. zegt de Britse wijn-criticus John Schreiner. De kwaliteit van de rode wijnen kan volgens de Britse wijncriticus Schreiner nog groeien. In vergelijking met Frankrijk zijn we nog maar net begonnen'', zegt wijnmaker Simes (Reuter).