Wachtende familieleden bestormen landingsbaan

SOESTERBERG, 25 JULI. “Vincent, vanavond in je eigen Dutch-bed.” Ongeveer 3500 familieleden onthaalden gisteren met spandoeken en bloemen de 309 Nederlandse VN-militairen van Dutchbat die uit Bosnië aankwamen op de vliegbasis Soesterberg.

Het ongeduld om de militairen te begroeten was bij de toeschouwers zo groot dat de landingsbaan werd bestormd, nog voordat de officiële ontvangst was afgelopen. Dranghekken werden omvergelopen, familieleden renden op de militairen toe. “Kijk daar, Luc jongen! Eindelijk.” Videocamera's zoemden, de sfeer op het terrein werd feestelijk.

Op de vliegbasis was geen ceremonie gepland. Het enige formele onderdeel van het programma was de officiële afmelding door commandant Karremans bij luitenant-generaal Couzy. De emoties op het vliegveld waren gemengd: opluchting bij familieleden en militairen, maar ook frustratie. “Het is een rotzooi daar”, zei soldaat L. Bolks (21). “Het eten is schaars, de vluchtelingen hebben de dood in de ogen. Ze zijn wanhopig en bang. Ik heb mijn kleren, schoenen en al mijn eten nog weg kunnen geven.” Als hij het bevel krijgt, gaat hij onmiddellijk terug. “Maar ik hoop dat we dan méér kunnen doen.”

Voor soldaat eerste klasse G. Stoelinga had de aankomst van zijn collega's een wrange bijsmaak. Hij keerde vorige week in een groep van 75 VN-militairen uit Zagreb terug. “Een echt, massaal onthaal hebben we niet gekregen. Het doet me goed dat mijn collega's dat wel krijgen. Ik hoop nu wel dat er een einde komt aan alle negatieve verhalen over Dutchbat.”

De blauwhelmen uit Srebrenica keerden in zes toestellen van de Koninklijke Luchtmacht uit de Kroatische hoofdstad Zagreb terug naar Nederland. De grootste groep van ruim 280 militairen landde rond vijf uur op Soesterberg. Een van de toestellen die de Dutchbatters naar huis zouden vliegen, liep een vertraging op van anderhalf uur. Door een technisch mankement kon de Fokker F-27 niet uit Zagreb vertrekken. De 27 militairen en een groep legermuzikanten keerden uiteindelijk terug met een C160 Trans-all van de Duitse luchtmacht.

Direct na de landing van de eerste zes toestellen werden de VN-militairen ingehaald door hun collega's. Zij vormen samen het versterkte bataljon Dutchbat 3, dat ruim zevenhonderd man telt.