Verkoop CLBN leidt niet tot ontslagen

ROTTERDAM, 25 JULI. De overname van Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) door de Belgische Generale Bank zal niet gepaard gaan met gedwongen ontslagen. De nieuwe eigenaar wil wel doorgaan met de al eerder aangekondigde reorganisatie. Daarbij zouden 500 van de 2650 banen moeten verdwijnen.

Dat heeft een delegatie van de Generale gisteren tijdens een speciale bijeenkomst met de betrokken vakbonden laten weten.

De bonden hebben op hun beurt De Generale laten weten niet akkoord te willen gaan met het verlies van 500 banen. Volgens hen hing deze sanering voor een groot deel samen met het bezuingingsbeleid van de noodlijdende Franse moeder Crédit Lyonnais. Om toestemming te krijgen voor een reddingsplan van de Franse staat was op het Parijse hoofdkantoor besloten dat alle onderdelen van het bankbedrijf vijf procent op de kosten moesten bezuinigen. “Met de nieuwe eigenaar is de grond hiervoor weggevallen”, stelt bestuurder T. de Leeuw den Bouter van de Dienstenbond CNV.

Dat er bij CLBN banen moeten verdwijnen, is volgens de bonden onvermijdelijk. Nu de urgentie van de bezuiningen in hun ogen is weggevallen, moet het volgens hen echter mogelijk zijn de voorgenomen efficiëncymaatregelen over een langere periode uit te smeren. Daarnaast willen de bonden dat CLBN gebruik maakt van de CAO-afspraken die een vierdaagse werkweek mogelijk maken. Op die manier kunnen volgens De Leeuw den Bouter zeker 100 à 200 banen behouden blijven.

De bonden hopen dat de nieuwe eigenaar bovendien zal afzien van de eerdere plannen om de assurantieafdeling (circa 100 werknemers) uit te besteden. “Voor De Generale is assurantie juist één van de kernactiviteiten”, aldus de bondsbestuurder. Door deze combinatie van maatregelen denken de bonden het banenverlies tot circa 200 te kunnen beperken. “We gaan ervan uit dat dit aantal via natuurlijk verloop kan afvloeien.”

De vakbonden vinden dat De Generale tot nu toe te weinig informatie heeft verstrekt over de plannen met CLBN. Wanneer de nieuwe eigenaar niet aan de wensen van de bonden tegemoet komt, willen zij een toetsing aanvragen bij de fusiegedragscode-commissie van de SER.

De verkoop van de Nederlandse dochter CLBN is voor Crédit Lyonnais nog maar een eerste stap. Om goedkeuring van de Europese Commissie te krijgen voor het reddingsplan van de Franse overheid moet het staatsbedrijf de komende jaren naar verwachting vijftig procent van de buitenlandse bankactiviteiten afstoten. Vandaag zal de Europese Commissie de exacte voorwaarden bekend maken. Van de niet-bancaire activiteiten (in en buiten Frankrijk) moet Crédit Lyonnais 35 procent kwijt zien te raken. Crédit Lyonnais boekte vorig jaar een verlies van ruim vier miljard franc.