Vergoeding geëist voor toeristen

DEN HAAG, 25 JULI. Ten minste zeven Franse toeristen eisen een schadevergoeding van staatssecretaris Schmitz (justitie), omdat zij de afgelopen week in Rotterdam ten onrechte zouden zijn vastgezet in een politiecel.

De Rotterdamse politie hield de afgelopen dagen 81 zogenoemde drugstoeristen en drugsrunners uit Frankrijk, Duitsland en België aan. Volgens raadsman L.J. van Rooijen, die zeven van de toeristen vertegenwoordigt, zijn de Fransen aangehouden omdat zij de Vreemdelingenwet zouden hebben overtreden.

Van Rooijen meent dat er geen enkele aanwijzing bestond dat de buitenlandse toeristen illegaal in Nederland verbleven. Hij wil voor zijn cliënten, die inmiddels naar Frankrijk zijn teruggestuurd, een bedrag eisen van ongeveer 150 gulden voor elke dag dat zij in zijn ogen ten onrechte in vreemdelingenbewaring hebben gezeten. “Het enkele feit dat iemand in een auto rijdt met een buitenlands kenteken is geen reden hem aan te houden”, zegt Van Rooijen.

Volgens de advocaat zijn de Fransen niet aangehouden op verdenking van strafbare feiten. Bovendien heeft de raadsman er moeite mee dat er buitenlanders zijn aangehouden die in het bezit waren van een 'gebruikershoeveelheid' aan verdovende middelen “waarvoor een Nederlander nooit zal worden vastgehouden”. Hij maakt er verder bezwaar tegen dat vijftien toeristen enkele dagen in één speciale celruimte zijn ondergebracht bij de politie.