Twee commerciële stations krijgen toch FM-frequentie

AMSTERDAM, 25 JULI. Sky Radio en Radio 538 mogen op een FM-etherfrequentie uitzenden. Dat heeft de president van de Amsterdamse rechtbank gisteren in een kort geding bepaald.

Radio 538 is vandaag begonnen met uitzendingen op de frequentie 103.0 MHz, die is onttrokken aan het FM-net van Radio 1.

Sky Radio zendt vanaf 19 september uit op 100.7 MHz. Tot die tijd zendt Radio Utrecht uit op deze frequentie.

Radio 1 houdt tien FM-zenders op andere frequenties. NOS en zenderexploitant Nozema hadden schorsing geëist van het kabinetsbesluit van mei dit jaar de frequenties aan de commerciële zenders te geven. Zij vonden dat de kwaliteit van de ontvangst van Radio 1 op de FM-etherfrequentie daardoor te veel achteruit zou gaan. De ontvangst van Radio 1 kan daardoor rond Lelystad slechter worden. Wel is Radio 1 in het hele land op de middengolf te ontvangen.

De NOS noemt de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank “heel teleurstellend”. De omroep is ook bezig met een bodemprocedure tegen het kabinetsbesluit over de frequentietoewijzing.

Sky Radio en Radio 538 vroegen in december 1993 een vergunning aan voor de FM-frequentie. Minister d'Ancona (WVC) wees die aanvragen in januari 1994 af omdat er geen frequenties meer beschikbaar waren. Het college van beroep voor het bedrijfsleven bepaalde eerder dit jaar dat de weigering ongegrond was, waarna het kabinet besloot de frequenties van Radio Utrecht en Radio 1 beschikbaar te stellen.

Het verzoek van Radio Utrecht om de frequentie 100.7 MHz te behouden, werd afgewezen. Radio Utrecht moet deze frequentie, die een veel groter bereik heeft dan de provincie Utrecht, opgeven voor Sky Radio en verhuist naar 100.1 MHz. Radio Utrecht vreest verlies van luisteraars.

Wel krijgt het station vier weken extra de tijd voor de verplaatsing van de uitzendfrequentie. De rechtbank vond dat de omroep voldoende tijd moest hebben om zijn luisteraars in te lichten over de nieuwe uitzendfrequentie. Daarna krijgt Sky Radio de beschikking over 100.7 MHz.

Het ministerie van verkeer en waterstaat betaalt de kosten van de publiciteitscampagne voor de nieuwe uitzendfrequentie van Radio Utrecht.