TV-gigant stelt samenwerking bij

HILVERSUM, 25 JULI. De Holland Media Groep (HMG), waarin onder meer programmaproducent Endemol, Veronica en RTL zitten, is bereid het samenwerkingscontract tussen deze drie partijen bij te stellen.

Dit heeft P. Tillieux, plaatsvervangend algemeen directeur van RTL en vice-voorziter van de HMG, vandaag meegedeeld tijdens de presentatie van de winterprogrammering van RTL.

De Europese Commissie heeft in een tussenrapportage 'enkele kanttekeningen' geplaatst bij de mediafusie. Vanwege het vertrouwelijke karakter van dit rapport wil Tillieux niet ingaan op de inhoud. Eerder lieten woordvoerders van RTL en Veronica weten dat aanpassingen niet nodig waren omdat deskundigen in eigen huis alles goed hadden doorgerekend. Tillieux benadrukt dat de komst van Veronica als commercieel station niet ter discussie staat.

De Europese Commissie is, op verzoek van minister Wijers (economische zaken) met een diepgaand onderzoek naar de HMG. Na een eerste onderzoek liet Europees commissaris K. van Miert (concurrentie) al weten dat hij niet uitsluit dat de HMG een onaanvaardbare monopolie-positie krijgt. Ook de positie van programmaproducent Endemol is nog niet duidelijk. Endemol is zoweel aandeelhouder als programmaproducent.

Tillieux noemt het rapport een eerste stap in de dialoog met de commissie. Het rapport is een tussenrapportage en geen definitief oordeel. De komende tijd zullen er nog meer hoorzittingen worden gehouden met betrokkenen en concurrerende stations. De definitieve uitspraak volgt in september.