Santos bij Ajax met champagne onthaald; Braziliaanse aanwinst maakt komend weekeinde zijn debuut

AMSTERDAM, 25 JULI. Marcio Santos, de Braziliaanse aanwinst van Ajax, maakte afgelopen zaterdag een verkenningstocht door Amsterdam. Samen met persvoorlichter David Endt wandelde hij van de Stopera naar het Rembrandtplein en via de grachten kwamen ze op het Leidseplein terecht. Daar staken ze door naar het Vondelpark dat als keerpunt diende. Santos vergaapte zich aan het historische hart van de stad en de levendigheid op straat. Vooral het jonge publiek deed hem deugd. Dat was hij bij zijn vorige clubs Bordeaux en Fiorentina (Florence) niet gewend geweest. Ook verbaasde hij zich erover dat hij op straat al werd herkend. Kortom, hij zag dat het goed was. Dat zijn keuze voor Ajax niet alleen om sportieve redenen een juiste is geweest. “Want Eindhoven ziet er heel anders uit, werd hem ingefluisterd”, aldus een lachende Endt.

Gisteren werden de laatste formaliteiten ondertekend. Het was toch handtekeningendag bij Ajax, want in de Rai waren zevenduizend supporters verzameld om een krabbeltje van hun favoriete voetballer te bemachtigen. Na het afronden van de onderhandelingen verscheen Santos ook daar ten tonele. Italiaanse taferelen in Amsterdam. Het gaf een wat vertekend beeld van de wijze waarop voetbal in Nederland wordt beleefd.

Terug in De Meer knalden aan het begin van de avond de champagnekurken. Santos, gehuld in een Ajax-shirt, mocht ook een fles openen. “Kijk, dat heeft hij meer gedaan”, stelde Van Gaal tevreden vast. En: “Een wereldkampioen is nu in dienst van de Europese kampioen.” Penningmeester Arie van Os constateerde tot zijn tevredenheid dat de FIFA in het meningsverschil over de pensioenrechten, waardoor de 25-jarige Santos twee weken later dan de bedoeling de gelederen is komen versterken, resoluut de zijde van Ajax heeft gekozen. “Donderdag kregen wij bericht van secretaris Blatter dat we Santos moesten terugroepen. En eventueel mochten we de Braziliaanse voetbalbond inschakelen.” Ajax had Santos dan ook al op 12 juni in Londen een vierjarig contract laten ondertekenen. Een maand later stelde Santos zaakwaarnemer Antonio Caliendo aanvullende eisen, ondermeer betreffende het pensioenfonds CFK.

Dat probleem is nu opgelost. Santos hoeft geen deel van zijn salaris naar Gouda over te maken en Ajax heeft bij het ministerie een aanvraag ingediend om Santos in aanmerking te laten komen voor de zogeheten 35 procent-regeling. Een fiscaal-vriendelijke behandeling voor buitenlanders. Van Os: “Uiteindelijk hebben wij geen dubbeltje meer voor Santos betaald. De speler wordt bij zo'n affaire in een hoek geduwd waar hij niet in wil zitten. Wij hebben hem in Londen alleen gezien bij de ondertekening van het contract. Het is jammer dat dit soort spelers zich niet bedient van erkende makelaars. Je vraagt je met deze zaakwaarnemers steeds af wat je nu weer te wachten staat.”

Santos deed de strubbelingen over zijn contract af als “veroorzaakt door gebrekkige informatie”. Hoewel hij ontkend door zijn zaakwaarnemer overal buiten te zijn gehouden. “Ik ben voortdurend op de hoogte geweest”. Hij is blij dat hij met Ajax op alle fronten prijzen kan verdienen. “Want ik houd van winnen.” Hij vindt het een eer om in de voetsporen te treden van Frank Rijkaard, want dat is een speler voor wie hij veel respect had. Enfin, wat voor gemeenplaatsen moet een speler nog meer bedenken die net heeft kennis gemaakt met een nieuwe club.

Louis van Gaal, voor deze gelegenheid keurig in het pak gestoken, was in een opperbeste stemming. Santos lost dan ook op papier in een klap zijn defensieve problemen op die ontstonden na het afscheid van Frank Rijkaard. Santos kan op de voorstopperspositie van de gestopte vedette spelen, maar ook als links- of rechtsback. Vooralsnog wil Van Gaal hem uitproberen als linker vleugelverdediger. “Iedere Braziliaan is positioneel sterk. Hij is gewend om in de zone te verdedigen.” Frank de Boer verhuist daarom naar het centrum. Alleen als Ajax tegenover drie spitsen komt te staan, zal de Noordhollander weer terugkeren naar zijn oude stek. “Want linksback spelen leer je niet zomaar. Ook Santos niet”, meent Van Gaal. Dat heeft Winston Bogarde inmiddels eveneens ondervonden. Hij was bijna een jaar geleden de beoogde opvolger van De Boer. “Hij is aangetrokken voor de hele linkerflank. Ik kan hem nu ook inzetten als linksbuiten”, corrigeert Van Gaal.

Marcio Santos maakt komend weekeinde zijn debuut op het internationale toernooi van Borussia Mönchengladbach. De afgelopen dagen is de 1.88 meter lange en 81 kilo zware 45-voudige international stevig onder handen genomen door Bobby Haarms. Gisterochtend zelfs in een soort one-manshow voor duizenden bezoekers in De Meer. Haarms heeft allerminst de indruk dat de man uit Porto Alegre de kantjes eraf loopt, zoals zijn landgenoten Ronaldo en Romario nog weleens plegen te doen op de training. “Santos is juist erg gretig. Hij kan met links en rechts goed trappen. Ik bemerk geen verschil. Maar hij kan ook heel sterk koppen. Hij is dankzij mij behoorlijk afgepeigerd. Twee jaar geleden heb ik met Frank Rijkaard zo ook een trainingsachterstand goed gemaakt. Ik hoop dat Santos nog ooit eens van me gaat houden”, grijnst de eeuwige assistent-trainer.

In hoekje stelde scout Tonnie Pronk zich gisteren bescheiden op. Toch is hij het geweest die, na een tip, Marcio Santos heeft aanbevolen bij Van Gaal. “Ik zag hem voor het eerst half april in het duel tussen Parma en Fiorentina. Asprilla had geen kans tegen Santos. Hij werd er zelfs finaal uitgelopen. Daarna heb ik alle wedstrijden van Brazilië op het WK in de VS op de video nog eens afgedraaid. Ik kwam maar tot één conclusie: dit is een heel sterke verdediger met een geweldige uitstraling.” Even dacht Pronk nog dat de transfer al in een vroeg stadium zou afketsen. In het vliegtuig naar het landentoernooi in Engeland bevond zich begin juni ook PSV-trainer Dick Advocaat. Santos zou via Giovanni Branchini, de Italiaanse zaakwaarnemer van ondermeer Romario, ook zijn aangeboden in Eindhoven. Maar PSV had geen interesse aangezien het Wim Jonk net had gecontracteerd.

    • Erik Oudshoorn