Patiënt meest tevreden over specialisten

ROTTERDAM, 25 JULI. Chronisch zieken zijn minder vaak tevreden na een consult van een alternatief genezer dan na een gesprek met hun reguliere arts. Bijna een kwart van de patiënten is ontevreden over het laatste bezoek dat ze aan een alternatieve genezer brachten, terwijl vijftien procent zich ontevreden betoonde over het laatste reguliere consult. Reguliere medische specialisten hebben de meeste tevreden patiënten: 81 procent.

Dit blijkt uit een enquête onder 2.254 chronische patiënten, waarvan in de Consumentengids van augustus verslag wordt gedaan. De Consumentenbond vindt tien procent ontevredenheid na een gesprek met een medicus of alternatieve behandelaar niet ongewoon. Pas bij 30 procent ontevredenen vindt de bond dat er iets mis is.

Vlak na de specialisten komen de manuele behandelaars (78 procent), gerekend tot het alternatieve circuit en bekend als de 'krakers'. Het minst tevreden zijn de ondervraagden over homeopaten (56 procent). In de enquête werden verder huisartsen, acupuncturisten, antroposofen, natuurbehandelaars en paranormale behandelaars onderscheiden. De huisartsen (69 procent tevreden patiënten) kwamen na specialisten en krakers op de derde plaats van de tevredenheidsscore.

Diabetici, met een ziekte die in het reguliere circuit goed te behandelen is, zijn enthousiaster over hun reguliere arts. Astma- en migrainelijders, waarbij de geneeskunde alleen aanvallen kan onderbreken maar niet voorkomen, zijn relatief enthousiaster over alternatieve genezers.

Alternatieve genezers zijn zo populair, zo wordt vaak aangenomen, omdat zij meer tijd uittrekken voor hun patiënten en meer op de persoon dan op de ziekte letten. Maar de patiënten die een enquête invulden gingen vooral omdat ze “er alles aan wilden hebben gedaan om beter te worden”.