Nieuw record op de effectenbeurs; index 463,9 punten

AMSTERDAM, 25 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs verkeerde vanmorgen in een euforische stemming. In de loop van de ochtend piekte de graadmeter, de AEX-index, op een nieuw record van 463,90 punten. Rondom het middaguur noteerde de index 462,78 punten, een stijging van 2,59 punten.

AMSTERDAM De vaste stemming volgde na een voortgaand herstel op Wall Street, ook zorgde vanmorgen de obligatiemarkt voor een stevige impuls. Gistermiddag boekte de Amsterdamse beurs overigens een nieuw slotrecord op 460,19 punten.

Vooral Hoogovens, de chemiefondsen en Koninklijke Olie trokken vanmorgen de kar. Hoogovens is populair na gunstige berichten over de staalmarkt in Duitsland. Ook zitten de aluminiumprijzen weer in de lift. Het aandeel steeg 1,70 op 71,30 gulden. Ook Akzo en DSM genieten het vertrouwen van de belegger. De koers van Akzo steeg met 2,40 tot 205,70 gulden, DSM kwam 1,10 hoger uit op 146,10. Koninklijke Olie, dat volgende week zijn halfjaarcijfers presenteert, steeg 8 dubbeltjes op 195,70.

Als een van de enige hoofdfondsen slaagde PolyGram er niet in te profiteren van de sterk positieve stemming op het Damrak. Het muziek- en filmconcern publiceerde vanmorgen weliswaar een met 15 procent toegenomen halfjaarwinst, maar dat was in de ogen van beleggers toch te weinig. Het aandeel verloor 1,10 op 98,40 gulden.

Meer succes was er daarentegen voor PolyGrams meerderheidsaandeelhouder Philips, die donderdag zijn halfjaarcijfers bekendmaakt. Beleggers speculeren op fraaie cijfers: de koers van Philips klom zes dubbeltjes op 81,70.

Opvallend met het warme zomerweer was het verlies voor Heineken, dat 1,40 prijsgaf op 236,60. Ook Grolsch gaf terrein prijs: min 10 cent op 58,60.

Op de Europese valutamarkten is de Amerikaanse dollar vanmorgen vrijwel onveranderd geopend. In Amsterdam werd rondom het middaguur 1,5520 genoteerd, terwijl de dollar gisteren tegen het slot 1,5515 kostte.

De omzet heeft deze dagen weinig om het lijf. Handelaren tasten in het duister over de koersontwikkelingen bij gebrek aan belangrijk nieuws.

NEW YORK De Dow Jones-index had gisteren in New York de opgaande lijn weer te pakken. Technologiefondsen als IBM en Microsoft stuwden de toonaangevende index 27,12 punten omhoog tot 4668,67 punten. De verhouding tussen stijgers en dalers was dertien tegen acht.

Na de afgelopen tumultueuze week, waarbij de Dow Jones even op een verlies van 133 punten stond, was de stemming gisteren optimistisch, al had de handel weinig om het lijf. “Het is erg rustig. De markt is op de weg terug om een deel van de verliezen van vorige week goed te maken, in feite dankzij een stabiele obligatiemarkt”, stelde een handelaar.

De technologiefondsen, vorige week nog een belangrijke oorzaak van de beroering, gaven Wall Street een duwtje in de rug. Behalve IBM en Microsoft waren Intel en Texas Instruments in trek.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs ging vandaag de Nikkei-index onderuit als gevolg van winstnemingen en verkopen van termijncontracten. Ook de ten opzichte van de dollar dure yen speelde daarbij een rol. Het verlies bedroeg 443,10 punten (2,7 procent), waarmee de Nikkei uitkwam op 16.148,40 punten.