KPN lijdt verlies op nieuwe diensten

ROTTERDAM, 25 JULI. PTT Telecom leed vorig jaar een verlies van 216 miljoen gulden op activiteiten waarop deze onderneming geen of niet langer een monopolie heeft. De moedermaatschappij, Koninklijke PTT Nederland (KPN), schrijft dat toe aan dalende telefoontarieven en aanloopverliezen bij nieuwe diensten van PTT Telecom. Bij PTT Post, de andere pijler van het concern, bedroeg de winst op de zogeheten niet-concessiediensten 36 miljoen gulden.

Dit blijkt uit de financiële gegevens bij de concessierapportage van KPN over 1994, die tot dusver vertrouwelijk waren. Het concern blijkt inmiddels tegenover minister Jorritsma van verkeer en waterstaat zijn verzet tegen openbaarheid van deze jaarlijkse rapportage te hebben opgegeven. Kleine aandeelhouders klaagden erover dat zij vitale informatie over KPN niet kregen en de staat als meerderheidsaandeelhouder wel.

De jaarlijkse concessierapportage moet uitwijzen of KPN de monopolies misbruikt door de opbrengsten ervan te gebruiken voor het financieren van concurrerende activiteiten. Volgens het accountantskantoor Coopers & Lybrand heeft zo'n “subsidiëring” niet plaatsgevonden.

KPN hield de cijfers liever geheim om de concurrentie niet wijzer te maken. Het aan de beurs genoteerde voormalige staatsbedrijf zal door de liberalisering in de Europese Unie de komende jaren steeds meer van zijn monopolies verliezen.