Indurain in Spanje koning der koningen

ROTTERDAM, 25 JULI. Duizenden Spaanse wielerfans hebben Miguel Indurain gisteravond in Pamplona verwelkomd. Bij zijn aankomst werd voor de vijfvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk een groot vuurwerk afgestoken. In ruil voor alle eerbetoon schonk Indurain de provinciestad een van zijn gele truien. Na de huldigingen vertrok de wielrenner naar zijn geboortedorp Villava, een paar kilometer buiten Pamplona. Daar offerde de coureur in de plaatselijke kerk nog een gele trui aan de maagd van de rozentuin.

In heel Europa kreeg Indurain gisteren na zijn vijfde Tour-zege, een evenaring van het record van Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Bernard Hinault, lof toegezwaaid. Merckx verwacht dat de Spanjaard hem gaat overtreffen: “Ik denk dat hij de Tour zes, zeven keer zal winnen. Ik won mijn laatste Tour toen ik 29 was. Maar Indurain en ik zijn onvergelijkbaar. Hij kan op zijn 31ste de Tour nog winnen. Hij baseert zijn hele seizoen op die ene ronde.” Hinault: “Als hij gezond blijft en geen blessures oploopt, gaat hij nog lang mee.”

Voor de Spaanse kranten is Indurain de grootste Spaanse sportman aller tijden. De koning der koningen, zoals El Pais schreef. Het dagblad uit Madrid wijdde negen pagina's aan zijn triomf. “Indurain is de grootste sportman aller tijden. Zijn sportieve loopbaan is een weergave van zijn karakter, zijn intelligentie en zijn persoonlijkheid.”

Voor El Pais is Indurain Batman op een fiets. Zelfs de voorpagina, normaal bestemd voor de politiek, is geheel aan hem gewijd. In een commentaar worden zijn nuchterheid en bescheidenheid geroemd. “Dat zijn eigenschappen die in Spanje nauwelijks meer voorkomen, als men de tegenwoordige hysterie in ogenschouw neemt.”

Voor ABC is Indurain een nationale held. “Merckx en Hinault hebben de Tour nooit zo gedomineerd als Indurain in de laatste vijf jaar. Miguel heeft alle grenzen overschreden en zich opgewerkt tot de grootste held ooit van de Spaanse sport.”

Indurain weigerde gisteren in te gaan op de complimenten. “Ik denk helemaal niet over mijn zesde of zevende Tourwinst. Ik kijk nooit vooruit. Volgend jaar ga ik pas weer aan de Tour denken.”

In Lausanne kende het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Indurain gisteren een hoge onderscheiding toe. De Spanjaard kreeg de olympische orde voor zijn sportiviteit, zijn bescheidenheid en zijn voorbeeldige gedrag. (Reuter/ANP)