HSS bijna volledig in Schotse handen

De Schotse groep Cairn Energy is erin geslaagd 95,1 procent van het Haagse olie- en gasexploratiefonds Holland Sea Search (HSS) in handen te krijgen. Dat heeft de onderneming in Edinburgh gisteren bekendgemaakt. Cairn zegt nu volgens de in Nederland geldende regels tegen hetzelfde bod de resterende 5 procent te willen kopen. HSS zou dan van de beurs verdwijnen.

Het bod van Cairn sloot aanvankelijk op 30 juni. Op dat moment had slechts 90,8 procent van de aandeelhouders positief gereageerd op het bod. Cairns wilde 35 cent per aandeel betalen of 4,35 gulden plus twee aandelen in de eigen onderneming tegen 28 stukken HSS. Volgens Cairn zorgde een vertraging bij de Rabobank echter voor een te late aanmelding van stukken van beleggers, die klant zijn bij die bank. Cairn verlengde het bod daarop met twee weken. In de tussentijd bleek dat ABN Amro, die het bod begeleidde, een telfout had gemaakt. In plaats van 90 procent bleek slechts 85,34 procent van de aandelen in handen van Cairn. Na verlenging van het bod blijken de Schotten echter over 95,1 procent te beschikken. Nadat dit nieuws gistermiddag bekend werd, legde de beurs de handel in HSS stil. Volgens de Nederlandse wet mag een onderneming die 95 procent of meer van een op de beurs genoteerd bedrijf in handen heeft, de resterende aandeelhouders tegen een eerder gedaan bod uitkopen. De houders van de overige aandelen zijn verplicht daarop te reageren. HSS zou daarmee een volledige dochter worden van Cairn. Het is nog onduidelijk of Cairn een claim indient tegen ABN Amro voor eventuele schade die is ontstaan door de 'telfout'. Een woordvoerder van de Schotse onderneming kon daar nog geen uitsluitsel over geven.