'Hanoi kan nu toetreden tot Asean'

BRUNEI, 25 JULI. Vietnam is bereid om lid te worden van een Zuidoostaziatische vrijhandelszone, aldus bronnen bij ASEAN, de Organisatie van Zuidoostaziatische landen, gisteren. Daardoor is het laatste obstakel voor het lidmaatschap van Hanoi van ASEAN uit de weg geruimd geruimd, aldus de bronnen.

Vorige week nog lieten Vietnamese functionarissen aan de ASEAN-landen weten dat Hanoi niet in staat was om de vrijhandelsovereenkomst dit jaar te ratificeren. “We hebben hun daarop laten weten dat we hun toetreding (tot ASEAN, red.) zouden uitstellen tot ratificatie omdat die noodzakelijk is voor alle lidstaten”, aldus een functionaris van de organisatie. Naar verwachting zal Hanoi donderdag op de vergadering van de ASEAN in Brunei tot de organisatie toetreden.

ASEAN werd in 1967 op instigatie van de Verenigde Staten opgericht. Amerikaanse troepen vochten toen in Zuid-Vietnam tegen Noordvietnamese strijdkrachten en guerrillastrijders van de Vietcong. In Washington bestond toen de vrees dat geheel Azië ten prooi zou vallen aan het communisme. De organisatie heeft momenteel zes leden (Brunei, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Singapore en Thailand).

Vietnam, dat jarenlang een centraal geleide economie had, heeft een aantal uitzonderingen op het vrijhandelsverdrag bedongen. Zo krijgt het tien jaar de tijd om zijn invoerrechten te verlagen tot minder dan vijf procent. De huidige lidstaten van ASEAN moeten die verlaging al in 2003 hebben voltooid. Ook hoeft Hanoi pas in december gedetailleerde plannen te presenteren over de fasering van de verlaging van de invoerrechten. (Reuter)