FIFA berispt Duitsland en Portugal

ZüRICH, 25 JULI. De tuchtcommissie van de FIFA heeft de voetbalbonden van Duitsland en Portugal een ernstige berisping gegeven. Beide organisaties lieten vorig seizoen een wedstrijd in het betaalde voetbal overspelen wegens een vermeende arbitrale dwaling. Volgens een verklaring van de FIFA hebben beide bonden de reglementen genegeerd.

“Beslissingen van de scheidsrechter zijn en blijven onherroepelijk”, stelde de tuchtcommissie. De FIFA heeft de twee lidstaten opgedragen de uitslag van de eerste wedstrijd alsnog in de boeken op te nemen en de tweede uitslag te schrappen. Bij herhaling van het vergrijp dreigt een uitsluiting voor het toernooi om de wereldtitel.

De Duitse voetbalbond annuleerde de uitslag van de wedstrijd tussen VfB Leipzig en FC Chemnitz (2-3) in de Tweede Bundesliga. Na bestudering van de videobeelden kwam het bondsbestuur tot de conclusie dat een speler van Leipzig ten onrechte de rode kaart had gekregen. Leipzig won het overgespeelde duel met 1-0.

In Portugal was rond de wedstrijd tussen Benfica en Sporting (1-2 en 2-0) sprake van een soortgelijke situatie. De FIFA benadrukte dat bonden videobeelden niet mogen gebruiken om arbitrale beslissingen te toetsen.