Donoren kritisch over Kenia; 'Nairobi voert politieke hervormingen niet snel genoeg uit'

PARIJS, 25 JULI. Donorlanden van Kenia hebben gisteren op een evaluatie-bijeenkomst over de ontwikkelingssamenwerking in Parijs ernstige kritiek uitgeoefend op het trage tempo van de politieke hervormingen in dat land. Slechts bij snelle uitvoering daarvan, aldus de Wereldbank in de slotverklaring van de bijeenkomst, zijn de donoren in staat om “de hoeveelheid hulp te verschaffen die in overeenstemming is met de behoeften van Kenia”.

Het is zeer ongebruikelijk dat donoren halverwege het jaar bijeenkomen om de hulp aan een land te evalueren. Volgens waarnemers wijst alleen al het feit dat de bijeenkomst plaatsheeft er op dat het donorlanden ernst is met hun kritiek.

Volgens de Wereldbank “spraken de meeste van de bilaterale donoren hun zorg uit over de richting waarin de politieke gebeurtenissen sinds eind 1994 zijn gegaan”. “Een aantal van hen onderstreepte dat een open politiek klimaat een gunstig effect kan hebben op een versnelling van de economische ontwikkeling. Zaken die in het bijzonder een reden tot zorg vormen voor de donoren, zijn de vrijheid van de pers en van audiovisuele media, de vrijheid van vergadering, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de noodzaak om in brede kring te overleggen over constitutionele en wettelijke hervormingen.”

Binnen Kenia wordt de kritiek op president Daniel arap Moi, die de eerste meerpartijenverkiezingen in het land in 1992 won, steeds groter. Een aantal prominente Kenianen, onder wie de beroemde paleoantropoloog Richard Leaky, richtte onlangs een nieuwe politieke partij op die, aldus de oprichters, een einde moet maken aan alle misstanden. De partij, Safina, is echter vanaf het begin tegengewerkt door de Keniaanse autoriteiten.

Volgens waarnemers in Nairobi maakt president arap Moi zich grote zorgen over Safina. Met name de rol van Leaky zou hem een doorn in het oog zijn. Totdat hij in conflict kwam met de Keniaanse overheid deed ondernam Leaky energieke pogingen als directeur van de Kenya Wildlife Service (KWS) om de stroperij in de wildparken terug te dringen.

Vanuit een puur economisch gezichtspunt doet Kenia het overigens niet slecht, aldus de donoren. Het bewind in Nairobi is er in geslaagd de inflatie en het tekort op de overheidsbegroting terug te dringen, en in Kenia is sprake van een “bevredigende” economische groei, aldus de slotverklaring van de bijeenkomst. (AP, AFP)