Den Haag zoekt naar plek voor operatheater

DEN HAAG, 25 JULI. De gemeente Den Haag gaat de Stichting Opera aan het Spui helpen zoeken naar een locatie voor een operatheater in de stad. De stichting zegt af te zien van een locatie aan de Stille Veerkade achter het Spui.

Het plan voor de bouw van een opera in Den Haag was de afgelopen maanden in het slop geraakt, mede doordat het Haagse college van burgemeester en wethouders geen steun wilde geven bij het zoeken naar een locatie. Het plan voor een opera aan de Stille Veerkade stuitte op een ander bouwproject op die locatie waarvoor de gemeente al afspraken had gemaakt. Verder wilde de gemeente aanvankelijk op 1 maart van dit jaar een financieel plan zien van de stichting, waarin de stichting in een zelfdekkende exploitatie moest voorzien. Dat bleek te kort dag voor de stichting.

De Stichting Opera aan het Spui werd vorig jaar werd opgericht door de oud-directeur van het Nederlands Danstheater, Carel Birnie, die op 10 maart van dit jaar overleed. Volgens voorzitter J. Molier van de stichting wordt de exploitatie van de Haagse opera op dit moment nog onderzocht. Er is zo'n vijftien miljoen gulden aan sponsorgelden nodig, aldus Molier.

Twee potentiële bouwbedrijven buigen zich inmiddels over de bouwwensen van de stichting. Er ligt een ontwerp voor het theater van het architectenbureau Greiner en Van Goor, dat een hoefijzervormige zaal met balkons wil bouwen. De zaal moet aan 1.800 bezoekers plaats bieden. De stichting Opera aan het Spui wil het gebouw in de Haagse binnenstad in de toekomst gaan huren, aldus stichtingvoorzitter Molier. Behalve operavoorstellingen wil de Stichting Opera aan het Spui ook kortlopende musicalvoorstellingen, operettes en cabaret laten opvoeren in de Opera.

    • Rob Schoof