Corruptie vermoed bij drie voetballers

LONDEN, 25 JULI. Drie voetballers uit de Engelse hoogste divisie moeten in oktober voor de rechter verschijnen op verdenking van fraude. Het gaat om de Nederlandse doelman van Wimbledon, Hans Segers (34), de keeper van Southampton, Bruce Grobbelaar (37), en de aanvaller van Aston Villa, John Fashanu (32). Tegen betaling zouden ze tussen 1 februari 1991 en 15 maart van dit jaar de uitslag van wedstrijden hebben beïnvloed. Ook de vrouw van Fashanu, Melissa Kassa-Mapsi, en de Maleisische zakenman Heng Suan Lim zijn in staat van beschuldiging gesteld.

Segers, oud-speler van PSV, wordt verweten dat hij vorig jaar oktober samen met Fashanu 19.000 pond heeft aangepakt, ongeveer 50.000 gulden, om zijn club van Liverpool te laten verliezen. Wimbledon ging op Anfield ten onder met 1-0. Als Segers schuldig wordt bevonden, wacht hem maximaal een gevangenisstraf van zeven jaar.

De huidige omkoopaffaire kwam aan het licht in een seizoen waarin het Engelse voetbal door schandalen achtervolgd werd. De manager van de Londense club Arsenal, George Graham, werd veroordeeld omdat hij bij enkele spelertransfers 425.000 pond, ruim één miljoen gulden, achterover had gedrukt. Dennis Wise, de aanvoerder van Chelsea, kreeg een gevangenisstraf voor het in elkaar slaan van een taxichauffeur. Eric Cantona, de Franse sterspeler van Manchester United, kwam er af met een alternatieve straf plus schorsing nadat hij een supporter met een karatetrap had geveld.

Intussen is de trainer van het nationale elftal, Terry Venables, verwikkeld in een rechtszaak die de voorzitter van Tottenham Hotspur, Alan Sugar, tegen hem heeft aangespannen. De Engelse voetbalbond (FA) doet vandaag een hoogst ongebruikelijk beroep op de rechter om die zaak niet voort te zetten. De FA waarschuwt dat anders de voorbereiding van het nationaal elftal op de Europese kampioenschappen volgend jaar in Groot-Brittannië zou kunnen worden geschaad.

Het is voor het eerst in dertig jaar dat Britse spelers aangeklaagd worden omdat ze wedstrijden hebben 'verkocht'. Drie voetballers van Sheffield Wednesday werden in 1965 tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld. In de driekwart eeuw daarvoor kwam het gemiddeld een keer in de acht jaar voor dat Britse spelers werden aangepakt omdat ze het op een akkoordje hadden gegooid. Al in 1900 kregen de spelers van Nottingham Forrest twee pond de man 'om het rustig aan te doen'.

Pagina 8:

Segers, Grobbelaar en Fashanu, die gisteren formeel zijn aangeklaagd, waren half maart al door de politie opgepakt. De politie had hen van hun bed gelicht, hun huizen doorzocht en een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen. Ook waren ze langdurig ondervraagd en hadden ze een nacht moeten doorbrengen op het politiebureau.

Het Britse boulevardblad The Sun kwam in november vorig jaar met de onthulling dat Bruce Grobbelaar, de keeper van het nationaal elftal van Zimbabwe, tegen betaling ballen doorgelaten had. De krant baseerde zich daarbij op videobanden en op documenten, afkomstig van een voormalige zakenvriend van de keeper. Een goksyndicaat in Maleisië zou voor een vastgestelde uitslag tienduizenden ponden hebben neergeteld. Onderzoek door een speciaal politieteam van 22 mensen wees al snel uit dat de omkoopaffaire zich niet had beperkt tot Grobbelaar.

Alle verdachten ontkennen. Alle spelers kunnen voorlopig blijven uitkomen voor hun clubs die hen niet laten vallen. Maar het is de vraag of ze over ruim drie weken bij de competitiestart opgesteld worden. Segers en Grobbelaar eindigden het afgelopen seizoen op de reservebank. Fashanu is zwaar geblesseerd.

Bruce Grobbelaar heeft in zijn lange loopbaan briljante reddingen altijd afgewisseld met bizarre blunders. Dertien jaar lang heeft hij bij Liverpool gevoetbald. Met die club werd hij zes keer landskampioen en won hij een keer de Europa Cup. Buiten het voetbalstadion was hij met zijn bedrijfsactiviteiten minder succesvol. Het faillissement van een safaripark in Zimbabwe heeft hem grote financiële problemen gebracht.

John Fashanu heeft succes met alles wat hij aanpakt, als zakenman en tv-presentator, net zo goed als speciale ambassadeur voor de Verenigde Naties en voetballer. Hij heeft twee keer in het Engelse elftal gestaan.

Hans Segers speelt al elf jaar in Engeland. Zeven jaar geleden verwisselde hij Nottingham Forrest voor Wimbledon. De laatste jaren heeft hij een goed lopend bedrijf in stropdassen opgebouwd.

    • Dick Wittenberg