'China ontmoedigt deelname vrouwenforum'

DEN HAAG, 25 JULI. De Chinese regering probeert te voorkomen dat er veel vrouwen komen naar het Forum van niet-gouvernementele organisaties tijdens de VN-vrouwenconferentie in Peking. Dat heeft Flora van Houwelingen, de voorzitter van de Nederlandse werkgroep VN-vrouwenconferentie '95, gisteren in Den Haag gezegd.

Ongeveer 300 Nederlandse vrouwen weten nog niet of hun papieren op tijd in orde zijn om naar het Forum toe te kunnen gaan, aldus Van Houwelingen. De werkgroep heeft inmiddels een brandbrief naar het ministerie van buitenlandse zaken gestuurd waarin om hulp wordt gevraagd. Het ministerie bekijkt momenteel wat het voor de vrouwen kan doen.

Het Forum is de Chinese autoriteiten al langere tijd een doorn in het oog. Peking is met name bang dat er groepen aan deelnemen die de mensenrechtensituatie in China en de Chinese annexatie van Tibet aan de orde zullen stellen. Enkele maanden geleden besloot Peking het Forum te verplaatsen van Peking naar Huairou, zestig kilometer buiten de Chinese hoofdstad, waardoor alle deelnemers aan het Forum een nieuwe hotelkamer moesten reserveren. Volgens Van Houwelingen ging het toen mis. “Niemand heeft een bevestiging van een reservering. Terwijl zo'n bewijs nodig is om een visum aan te vragen. Het moet een origineel bewijs zijn, een fax is niet geldig. Post uit China doet er weken over en het is maar de vraag of de papieren op tijd komen. Zijn die eenmaal binnen, dan moet het visum er nog komen.” De meeste deelnemers hebben inmiddels al vliegtickets gereserveerd die ze deze week moeten betalen zonder te weten of ze inderdaad naar het Forum kunnen gaan. (ANP)