Bende vervalste beelden van Manzù

ROME, 25 JULI. De Italiaanse politie heeft een bende opgerold die ongeveer 100 vervalste beelden van de beeldhouwer en tekenaar Giacomo Manzù (1908-1991) had gemaakt. De negentien bendeleden, onder wie de eigenaren van drie gieterijen en verscheidene vooraanstaande galeriehouders in het noorden van Italië, hadden zo'n 15 miljard lire (bijna 15 miljoen gulden) aan hun vervalsingen willen verdienen. Deskundigen kwamen de bende op het spoor nadat een tachtig centimeter hoge sculptuur van een zittende kardinaal met een vals certificaat van echtheid aan een verzamelaar was verkocht. Diverse vervalsingen zijn op belangrijke internationale exposities te zien geweest. Manzù wordt gezien als een van de grootste Italiaanse beeldhouwers van deze eeuw. Als zijn belangrijkste werk geldt de Deur van de Dood in de St. Pieter in Rome. Voor de Laurenskerk in Rotterdam heeft hij de bronzen deur Oorlog en Vrede vervaardigd.