Zes doden bij aanslag Tel Aviv

TEL AVIV, 24 JULI. Bij een terreuraanslag in een bus in Tel Aviv zijn vanmorgen zes mensen gedood en 32 gewond, van wie er zich drie in levensgevaar bevinden. Radio Israel kreeg telefonisch de mededeling dat de moslim-fundamentalische Hamas-beweging de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordactie op zich heeft genomen.

Premier Yitzhak Rabin heeft vanmorgen de Israelische delegatie op het overleg met de Palestijnen over uitbreiding van het Palestijnse zelfbestuur over de Westelijke Jordaanoever gelast de onderhandelingen enkele uren te staken. De besprekingen, die zich volgens Israelische en Palestijnse woordvoerders in een moeilijke fase bevinden, worden naar verwachting na de begrafenis voortgezet. President Weizman heeft vanmorgen in een reactie op de aanslag opgeroepen tot een heroverweging van het vredesproces met de Palestijnen.xp

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft vanmorgen de aanslag in de bus in het hart van het zakencentrum van Tel Aviv veroordeeld als een “tegen het vredesproces gerichte terreurdaad”. Israelische oppositiepartijen eisen een onmiddellijke stopzetting van het vredesproces met de Palestijnen. Zij zullen naar verwachting vanmiddag hun standpunt in enkele moties van wantrouwen tegen de regering-Rabin nader uiteenzetten. Israel heeft vanmorgen, kort na de aanslag, de grenzen met de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever gesloten.De zelfmoordaanslag in autobus 20 van de DAN-maatschappij gebeurde vanmorgen omstreeks kwart voor negen. Volgens de politie heeft een Palestijn zich met enkele kilo's explosieven op het lichaam opgeblazen. “Hoofden vlogen door de ramen van de bus. Lijken en lichaamsdelen lagen op de vloer van de bus. Het was verschrikkelijk”, zei een ooggetuige.

Premier Rabin, de minister van politie, Moshe Shahal, en de nieuwe minister van binnenlandse zaken, Ehud Barak, werden vanmorgen op de plaats van de ontploffing door een woedende menigte uitgejouwd. Minister Shahal liep enkele klappen op.

    • Salomon Bouman