Wilskracht en pijnstillers houden Van Langen overeind

HECHTEL, 24 JULI. Pillen moeten zorgen dat voor atlete Ellen van Langen de pijn aan haar rechtervoet enigszins draaglijk wordt zodat ze kan lopen. De olympische kampioene op de 800 meter slikt dergelijke middelen liever niet, maar haar wil om volgende maand aan de WK te kunnen meedoen is groter. Bovendien heeft arts Peter Vergouwen haar verteld dat de pijnstillers geen kwaad kunnen. Van Langen was zaterdagavond bij de Nacht van Hechtel tevreden met haar tweede plaats in een zeer behoorlijke tijd van 1.59,02. Ze was pas echt blij toen ze gistermorgen bij het opstaan merkte dat het meeviel met de reactie van haar voet op de race. Ze had wel pijn, maar dat is ze inmiddels gewend.

Van Langen straalde na afloop in Hechtel. Vooral van opluchting. Want ze had, bekende ze, als een boom tegen de wedstrijd opgezien. Bang dat het weer zou misgaan. Ze had afgelopen week twee keer, op dinsdag en vrijdag, een flinke terugslag gekregen nadat ze zich bij het NK in Bergen op Zoom geblesseerd had moeten afmelden. “En dan ga je toch twijfelen. Moet ik nou wel of niet in Hechtel lopen?” Moeilijk was die keuze eigenlijk niet. “Ik wist dat ik mentaal een hardere dreun zou krijgen als ik niet zou lopen.”

Ze zou in België ook tevreden zijn geweest met een tijd van net boven de twee minuten. Door een lange eindsprint kwam ze er ruim onder terecht en wist ze op het laatste rechte eind de Jamaïcaanse Turner en de Braziliaanse Mendes te passeren. Alleen de Russische Goerina, winnares in 1.57,76, bleek onbereikbaar voor Van Langen. “Ik voelde meer gemak in mijn pas. Het ritme komt langzaam terug.” Het is voor Van Langen zelf ook nog een groot raadsel wat ze bij de WK in Göteborg zal kunnen presteren. Morgen heeft de 29-jarige atlete in Monte Carlo nog een test. “De WK komt eigenlijk een pietsie te vroeg.” Ze zal tot het vertrek naar Zweden in ieder geval voorzichtig te werk gaan. “Ik denk dat ik om de dag zal lopen en om de dag zal fietsen.”

Anderhalf uur na de race van Van Langen liep Fernanda Ribeiro in Hechtel een wereldrecord op de 5.000 meter, 14.36,45. De kleine Portugese - 1.60 meter, schoenmaat 35 - verbeterde vooral door een hele snelle laatste ronde de negen jaar oude tijd van de Noorse Kristiansen met bijna een seconde. Ribeiro was zelf verbaasd over het record. “Toen de eerste haas wegviel voelde ik me erg moe. Ik was van plan om Elaine (Meyer, red) aan een goede tijd te helpen”, aldus de 24-jarige atlete. Haar Zuidafrikaanse tegenstandster werd tweede op 7,5 seconden. Polstokhoogspringer Christiaan Tamminga verbeterde in Hechtel het Nederlands record. Hij hield bij zijn derde poging over 5,55 meter met zijn hand de lat op zijn plaats. Tamminga was eerder verleden week al tot 5,51 gekomen. Zijn 5,55 was niet voldoende voor de WK-limiet. Aangezien Jacqueline Poelman (100 meter) en Robin Korving (110 meter horden) niet tot goede prestaties kwamen wordt de Nederlandse WK-ploeg niet meer uitgebreid. Er zullen zeven atleten en atletes naar Göteborg reizen.

Tot hen behoort Marko Koers. Hij liep in Hechtel een goede 800 meter en werd temidden van vier sterke Kenianen derde in 1.45,95. Bernard Kisulu won in 1.45,47.