VN in Sarajevo krijgt van Britse en Franse macht extra vuursteun

De meer dan 800 Franse en Britse manschappen van de snelle reactiemacht (RRF) die sinds gisteren stellingen betrekken op de berg Igman bij Sarajevo om een toegangsweg voor voedselkonvooien open te houden, zijn een belangrijke versterking voor het VN-troepencontingent in de Bosnische hoofdstad. Tot op heden konden de VN-troepen in Sarajevo niet adequaat reageren op Servische beschietingen van konvooien over de Igman en op VN-posten in en bij de stad. De mortieren waarmee de VN sinds kort elke Servische aanval beantwoordt, en kanonnen op de lichte VN-pantservoertuigen hebben daarvoor een te gering bereik. De RRF voorziet de VN nu van extra vuurkracht.

De Britse versterkingen ('Task Force Alpha') omvatten onder meer twee batterijen artillerie afkomstig van het 19th Field Regiment Royal Artillery. Ieder regiment bestaat uit 100 man die zijn uitgerust met zes, door vrachtauto's getrokken lichte houwitsers met een kaliber van 105 mm. Die hebben een grote vuursnelheid en een bereik van bijna twintig kilometer. Daarmee kunnen ze in theorie de hele omgeving van Sarajevo bestrijken. Daarnaast is een eerste groep van 120 man van een infanterie-compagnie met zestien pantserinfanterievoertuigen van het type Warrior bij Sarajevo ontplooid. Deze voertuigen met een 30 mm-kanon, die nu gebruikt worden door het 1st Devon and Dorset Regiment, zijn veteranen van de oorlog in Bosnië. Hun speciale pantsering heeft ze al vaak heelhuids door Kroatische, moslim-, of Servische hinderlagen met anti-tankwapens geholpen.

Het Franse troepencontingent in Sarajevo krijgt versterking van 'Task Force Bravo': drie regimenten van het Franse Vreemdelingenlegioen, in totaal ongeveer 500 man: het 2ème Régiment étranger d'infanterie (REI), het 1er Régiment étranger de cavalerie (REC) en het 6ème Régiment étranger du génie (REG). Het kader van dit onderdeel heeft gevechtservaring opgedaan in de Golfoorlog en tijdens conflicten in Afrika.

De légionnairs vormen de zwaar bewapende mobiele kern van de nieuwe strijdmacht. Ze zijn uitgerust met 12 AMX-10RC wielvoertuigen die met hun kanon van 105 mm in feite een 'lichte tank' zijn. In de Golfoorlog wisten deze voertuigen zonder problemen alle types tanks uit te schakelen die ze in de Bosnische heuvels ook tegenover zich zouden kunnen vinden. Daarnaast beschikken ze over dertig pantservoertuigen van het type VAB - véhicules de l'avant blindés - die zijn uitgerust met snelvuurkanonnen van 20 mm, mitrailleurs en Milan anti-tankraketten en over nog eens twintig lichte pantservoertuigen van het type VBL - véhicule blindé léger.

Ook zes zware mortieren van 120 mm behoren tot de uitrusting. Indien Servische kanonnen buiten de uitsluitingszone voor zware wapens rondom Sarajevo het vuur zouden openen, kunnen deze - behalve natuurlijk door NAVO-vliegtuigen of Lynx- of Gazelle-gevechtshelikopters van de snelle reactiemacht zelf - binnenkort ook door zwaar Frans veldgeschut van 155 mm worden aangevallen.

De Franse minister van defensie, Charles Millon, kondigde zondag aan dat een batterij van dit geschut per schip naar Bosnië onderweg was. Voor het richten van deze nieuwe kanonnen zijn de Franse troepen toegerust met een radarsysteem dat het traject van inkomende projectielen naar de 'bron' terugvolgt en de coördinaten aan de eigen artillerie automatisch doorgeeft. Dit zogeheten COBRA-systeem - voor: counter-battery radar - kan volgens de opgave van de fabrikant binnen drie minuten de lokaties van 320 schietende vijandelijke vuurmonden berekenen. Ook de Nederlandse mariniers die ook deel uitmaken van 'groep Alpha' beschikken over een soortgelijk systeem.

    • Menno Steketee