Uruguay wint Copa America na penalty's

MONTEVIDEO, 24 JULI. Brazilië, wereldkampioen voetbal, is er gisteravond niet in geslaagd de Amerikaanse titel te winnen. In de finale van het toernooi om de Copa America was Uruguay net iets sterker. Uruguay werd voor de veertiende keer kampioen van het continent. Op de slechte grasmat van het Estadio Centenario was de stand na de officiële speeltijd weliswaar gelijk (1-1), maar het gastland won na strafschoppen.

Viervoudig wereldkampioen Brazilië dat sinds 25 juli 1993 in 25 wedstrijden niet had verloren, had de kwartfinale tegen Argentinië slechts overleefd doordat de scheidsrechter bij een doelpunt van Tulio een handsbal over het hoofd zag. Toch begon het elftal als favoriet aan de finale. Het team was voor rust ook duidelijk beter, maar viel daarna ver terug.

Het spel van de Brazilianen was defensief sterk, maar aanvallend afhankelijk van de bevliegingen van een drietal spelers. Voor het gevaar zorgden vooral Juninho en Edmundo, van de linkerkant was Inters laatste aanwinst Roberto Carlos vaak dreigend. Het leidde na ruim een half uur tot de openingstreffer. Tulio liep de bal met de borst over de lijn, na een vloeiende combinatie tussen Edmundo en Juninho. Vergeefs protesteerden de gastheren wegens vermeend hands. Kort na de rust maakte Bengoechea gelijk. De vervanger van de niet geheel fitte Fonseca deed dat met een fraaie boog uit een vrije trap.

Uruguay, in 1930 en in 1950 nog wereldkampioen, heeft de afgelopen jaren weinig bijzondere prestaties geleverd. Het team wist zich vorig jaar niet te kwalificeren voor het WK in de Verenigde Staten en had ook in eerdere wedstrijden van het toernooi om de Copa weinig indruk gemaakt. Maar het elftal hield het hoofd koel in de strafschoppenserie. Doelman Fernando Alvez dook, bij 4-3 voor Uruguay, naar de goede hoek op de inzet van de Braziliaan Tulio, waarna Sergio Martinez de stand op 5-3 bracht.

De Braziliaanse coach Mario Zagalo zei dat zijn ploeg de wedstrijd uit handen had gegeven in de verlenging. “Toch alle lof voor Uruguay, ze speelden een geweldige wedstrijd”, zei Zagalo. Coach Hector Nunez van Uruguay noemde de overwinnig 'groots'. “Vooral als je bedenkt dat we een ploeg met stuk voor stuk voortreffelijke spelers hebben verslagen.”

Colombia won zaterdag de wedstrijd om de derde plaats overtuigend van de Verenigde Staten met 4-1. De Colombianen maakten in de laatste wedstrijd meer treffers dan in rest van het toernooi bij elkaar. Quinones, Valderrama, Asprilla en Rincon verzorgden in het stadion van Maldonaldo de doelpunten voor de winnende ploeg. De Amerikaanse treffer kwam op naam van Moore (strafschop). Colombia nam met de royale zege revanche voor de blamerende nederlaag (1-2) tegen de Amerikanen, vorig jaar bij het WK. (Reuter)