Tekenfilmster verdringt Jackson van hitparade

NEW YORK, 24 JULI. Een tekenfilm-prinses is er in geslaagd de 'koning van de pop' snel te onttronen: Michael Jacksons nieuwe cd HIStory moest al na drie weken de eerste plaats op de Amerikaanse hitparades afstaan aan de soundtrack van Disney's Pocahontas. Volgende week daalt hij al naar plaats vier op de Billboards Charts.

De 50 miljoen gulden kostende reclamecampagne voor HIStory lijkt volgens waarnemers onvoldoende op te leveren voor de uitgever Sony Music Entertainment. Er zijn rond een miljoen exemplaren verkocht van de dubbel-cd. Het is het eerste album van Jackson sinds hij in 1993 werd beschuldigd van ontucht met kinderen. Intussen tracht de ster, volgens kenners met zijn huwelijk met Lisa Mary Presley, zijn imago weer op te vijzelen. Volgens kenners van de markt kampt Sony met de zoegenoemde 'ouderdoms-factor'. Het bedrijf zou zich te veel richten op megasterren die het hoogtepunt van hun roem al achter zich hebben. Michael Jackson stond in 1982 met zijn album Thriller 37 weken op nummer een. Zijn voorlaatste plaat, Dangerous, hield het nog maar vier weken aan de top vol. Sterren van het afgelopen decennium, zoals Michael Jackson, spreken jongeren steeds minder aan, schreef de Amerikaanse krant New York Times. De trend in Amerika geldt echter niet overal. Mariah Carey handhaaft zich als superster in Japan. Maar de ster van Michael Jackson daalt ook in Europa, waar hij in Duitsland, Engeland en Nederland al spoedig van de hitparadetop werd verdrongen. (DPA)