Syrië wil reactor van Argentinië 'voor medisch doel'

BUENOS AIRES, 24 JULI. Syrië wil van Argentinië een kleine kernreactor kopen. Een Syrische delegatie zal daartoe in augustus Buenos Aires bezoeken. Dat meldt de Argentijnse krant La Nación. Het zou gaan om een kleine reactor “voor medische doeleinden”. De verkoop zou aan de orde zijn geweest tijdens het recente staatsbezoek van de Argentijnse president Menem aan Syrië. Menem is zelf van Syrische afkomst.

Volgens het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken zou Argentinië willen wachten met levering tot Syrië en Israel een vredesakkoord hebben gesloten. De onderhandelingen daarover verlopen zeer moeizaam. Israel zou vrezen dat Syrië de reactor zou willen gebruiken om technologie te verwerven voor het maken van een kernwapen. De Argentijnse minister van buitenlandse zaken, Guido di Tella, begint vandaag aan een bezoek aan Israel, waar de kwestie aan de orde komt. Een ander heikel punt is de geringe voortgang bij het officiële onderzoek naar de daders van de aanslag op een joods centrum in Buenos Aires, vorig jaar, waarbij 200 doden vielen. (Reuter)