Russisch bedrijf in beroep tegen Ahold

Het Russische bedrijf Tonar Corporation eist in hoger beroep alsnog een schadevergoeding van ruim 2 miljoen gulden van het Zaanse detailhandelsconcern Ahold. Tevens willen de Russen dat Ahold bepaalde uitspraken in de pers rectificeert. Dat heeft een woordvoerder van Ahold zaterdag bevestigd. In eerste instantie stelde de rechtbank in Haarlem Tonar in het ongelijk.

Beide bedrijven waren betrokken bij het opzetten van een groothandelscentrum in Moskou. Een jaar geleden beëindigde Ahold de samenwerking omdat de Nederlandse onderneming stuitte op Russische bureaucratie. Het detailhandelsconcern meent dat Tonar niet tijdig voor bouwgrond heeft gezorgd. De Russen ontkennen dat. In diverse kranten verschenen dit voorjaar artikelen over het mislukken van het project. Daarin heeft Ahold volgens de Russen herhaaldelijk de indruk gewekt dat Tonar verantwoordelijk is voor het debâcle. Het Russische bedrijf zegt daarvan schade te ondervinden. Andere Nederlandse bedrijven zouden nu om onduidelijke redenen contacten met Tonar verbreken. De rechtbank in Haarlem verklaarde een eis tot een voorschot van 200.000 gulden op een definitieve schadevergoeding op 11 juli ongegrond. Ook hoefde Ahold niets te rectificeren.