Rechts-extremisten betogen in Brabant

DEN BOSCH, 24 JULI. Ondanks een demonstratieverbod hebben zaterdagmiddag ongeveer 25 rechts-radicalen in Den Bosch en Tilburg gedemonstreerd. Onder de betogers waren het Rotterdamse CP'86-gemeenteraadslid M. Freling, het Haagse CP'86-gemeenteraadslid S. Mordaunt en de landelijke partijsecretaris van CP'86, C. Mudde.

De betoging was georganiseerd door het Comité Rechts Contact, dat zou bestaan uit leden van Nationale Volkspartij/CP'86, de Centrumdemocraten, het Nederlands Blok en de Belgische rechts-extremistische organisaties Vlaams Blok en Voorpost. De betogers willen een hereniging van Vlaanderen, Frans-Vlaanderen en Nederland en droegen spandoeken met de tekst 'Hereniging Nu'.

Zowel in Vlissingen en Den Bosch als in Tilburg had het comité een vergunning aangevraagd om te demonstreren. Alle gemeenten weigerden echter toestemming te geven. Aan het begin van de middag arriveerde toch een groep van vijfentwintig demonstranten in het centrum van Den Bosch. Gedurende ongeveer een kwartier maakten de betogers “een korte wandeling door de straten”, aldus een woordvoerder van de politie in Den Bosch.

Twee politiemannen begeleidden de demonstratie, “want we zijn wel gewend dat zulke betogingen ondanks een verbod toch doorgaan”, aldus de woordvoerder. De politie had besloten alleen in te grijpen als er iets onrechtmatigs zou gebeuren, maar de betogers hebben zich volgens de woordvoerder “rustig gedragen en de actie duurde maar kort.”

Later op de dag hielden de rechts-extremisten nog een korte demonstratie in een winkelcentrum in Tilburg. De politie liet ook hier de betogers hun gang gaan. De betogers besloten hun actie aan het eind van de middag bij de grensovergang Hazeldonk. Ze plakten op een grensbord de naam België af, ter ondersteuning van hun eis de Nederlandstalige gebieden te herenigen. Ook hier besloot de politie niet in te grijpen.