Politie houdt 81 drugsrunners in Rotterdam aan

ROTTERDAM, 24 JULI. De politie in Rotterdam heeft de afgelopen dagen 81 drugsrunners en drugtoeristen aangehouden.

De voornamelijk Franse, Duitse en Belgische drugstoeristen zijn voor verschillende overtredingen bekeurd en het land uitgezet.

De Rotterdamse politie kondigde begin juli een 'zomeroffensief' aan tegen het drugstoerisme in de stad. Met de actie wil de politie de groeiende overlast in met name het centrum en het westen van Rotterdam tegengegaan. Daar bevinden zich honderden panden waar in drugs wordt gehandeld. De drugstoeristen worden naar deze panden geleid door vooral Algerijnse en Marokkaanse drugsrunners.

Tussen woensdagavond en zaterdagnacht heeft de politie op ringweg en in de stad 81 drugsrunners en -toeristen gearresteerd. Een deel van de drugstoeristen was in het bezit van harddrugs, anderen hadden grote sommen geld, tot vijfduizend gulden, bij zich.

De politie heeft de drugstoeristen en drugsrunners bestreden door gebruik te maken van bestaande bevoegdheden, inclusief het tijdelijke messenverbod en het samenscholingsverbod van verslaafden in de binnenstad. Aan de actie deden tussen de tien en vijftien politiemensen per dag mee. Justitie had voor de 'zomeractie' van afgelopen week cellen gereserveerd voor arrestanten.

Vooral in de wijk Spangen veroorzaakt het drugstoerisme veel overlast. De bewoners van deze wijk in Rotterdam-West hebben zich inmiddels georganiseerd in een “honkbalploeg”. Bewoners patrouilleren regelmatig in de straten van de geplaagde buurt. Aanstaande vrijdag wil een groep bewoners de wijk Spangen met barricaden afgrendelen om drugstoeristen te verhinderen hun inkopen te doen in de dealpanden.

De concurrentie onder de tientallen drugsrunners in het centrum van Rotterdam is de laatste jaren zodanig gegroeid dat zij zich genoodzaakt zagen hun klanten al in een veel eerder stadium, op de snelweg, op te zoeken. Hun wervingsmethoden worden steeds agressiever, de capriolen op de openbare weg steeds gevaarlijker, aldus de politie. “Het geeft ontzettend veel overlast op de weg. De meeste toeristen komen niet voor drugs. Ook mensen met een Belgische auto die in Rotterdam werken, worden regelmatig aangespoord om drugs te kopen.”

De Rotterdamse gidsen proberen vooral in contact te komen met gebruikers of handelaren uit Noord-Frankrijk, die volgens de politie in Rotterdam “een weekvoorraad” komen halen. “De rit van 400 kilometer is, gelet op de prijsverschillen tussen Nederland en Frankrijk, nog steeds lonend.”

Bij acht grote acties tegen drugstoeristen en -runners zijn in het afgelopen jaar ruim zevenhonderdvijftig verdachten opgepakt, waaronder driehonderd drugsrunners en driehonderdvijftig drugstoeristen. Daarbij werden onder meer 'lokauto's' ingezet met Franse en Belgische agenten.