Pers onthult geheim gesprek; Woede na Brits geheim gesprek met Sinn Fein

LONDEN, 24 JULI. De Britse regering heeft de afgelopen drie weken geheime gesprekken gevoerd met Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse republikeinse leger. De Ierse Unionisten hebben woedend gereageerd op de uitgelekte besprekingen.

Doel van de gesprekken was om de impasse in het Noordierse vredesproces te doorbreken. Maar de partijen zijn volgens Gerry Adams, president van Sinn Fein, geen stap nader tot elkaar gekomen. Wel prees hij de goedbedoelde poging van de Britten. Hij zei dat de Britse regering het gevaar van een crisis kennelijk onderkent.

Ian Paisley, leider van de Democratische Unionisten, noemde het overleg “een bevestiging van het duivelse pact dat de regering met de IRA heeft gesloten”. Volgens David Trimble, parlementslid voor de Ulster Unionisten, begeeft de Britse regering zich op een hellend vlak door achter de rug van de Noordierse bevolking telkens weer concessies aan Sinn Fein te doen.

Het Britse ministerie voor Noord-Ierland verdedigde de vertrouwelijke ontmoetingen met Sinn Fein die gisteren door een Ierse zondagskrant werden onthuld. Staatssecretaris Michael Ancram zei dat het “onverantwoordelijk” zou zijn geweest niet in te gaan op het verzoek van Sinn Fein om te proberen om in alle beslotenheid tot een doorbraak te komen. “We kunnen niet riskeren dat dit proces door misverstanden stukloopt.” Hij verzekerde dat er niet in het geheim akkoordjes waren gesloten.

Het vredesproces zit muurvast sinds Sinn Fein eind mei de verkennende besprekingen met de Britse regering heeft afgebroken. Sinn Fein vindt dat er zo snel mogelijk moet worden overgegaan tot overleg met alle politieke partijen over de politieke toekomst van Noord-Ierland. Maar de Britse regering eist dat de IRA eerst een begin met ontwapening maakt. Zonder ontmanteling van wapens is het ondenkbaar dat de Unionistische partijen de onderhandelingstafel met Sinn Fein willen delen.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Sir Patrick Mayhew, en de Ierse minister voor buitenlandse zaken Dick Spring, zouden zich vandaag in Belfast buigen over een gezamenlijk plan om tot ontwapening te komen. Een onafhankelijke internationale commissie zou op de uitvoering daarvan moeten toezien. Londen en Dublin vrezen voor een hervatting van de geweldddadigheden in Noord-Ierland als de huidige impasse niet voor eind augustus wordt doorbroken. Op 31 augustus is het een jaar geleden dat de IRA besloot tot een staakt-het-vuren.

    • Dick Wittenberg