Oprichter milieu-organisatie op weg naar Tahiti; Greenpeace niet op Mururoa

PAPEETE, 24 JULI. Greenpeace-oprichter David McTaggart is niet langer bij het koraaleiland Mururoa, waar Frankrijk vanaf september acht kernproeven wil houden. McTaggart is volgens Greenpeace terug op zijn zeiljacht Vega en vertrokken naar Tahiti, waar hij schepen wil recruteren voor een protest-vloot bij Mururoa. Greenpeace wil dat in september een grote hoeveelheid schepen en politici zich bij het koraaleiland verzamelen.

McTaggart voer enkele weken geleden in een rubberboot en met twee andere Greenpeace-activisten naar Mururoa, op het moment dat het schip Rainbow Warrior II van Greenpeace door Franse mariniers werd geënterd. McTaggart kon daardoor volgens Greenpeace het eiland onopgemerkt naderen. Greenpeace meldde later dat McTaggart zich ergens op Mururoa had verborgen, voorzien van voedsel voor een maand en met geavanceerde communicatieapparatuur. De Greenpeace-oprichter zou volgens de organisatie vanaf het eiland de voorbereidingen voor de kernproeven frustreren.

De Franse marine ontkende dat McTaggart op Mururoa was geland. Uitgebreide zoektochten zouden zonder resultaat zijn gebleven. Gisteren meldde de Franse marine de rubberboot waarmee McTaggart naar Mururoa zou zijn gevaren achter het zeiljacht Vega te hebben gezien, zo'n 200 kilometer ten noorden van Mururoa. De Franse marine maakte verder bekend op het atol Vanavana, op een afstand van 75 kilometer van Mururoa, de restanten van een kampvuur te hebben ontdekt. Het is onduidelijk of De kapitein van het schip Rainbow Warrior II van Greenpeace, David Enever, kon bevestigen dat McTaggart weer op zijn zeiljacht was, maar zei niet te weten of de Greenpeace-oprichter enige tijd op Mururoa had doorgebracht. “Niemand weet in Greenpeace weet waar McTaggart de afgelopen weken is geweest of wat hij daar gedaan heeft”, aldus Enever.

In Nieuw Zeeland werd gisteren bekend dat een vice-voorzitter van de Duitse sociaal-democraten SPD zich mogelijk bij de protest-vloot voegt. De Duitse Heidimarie Wieczorek-Ceul zou contact hebben gezocht met Helen Clark van de Britse Labour-partij met het verzoek om steun. Volgens de organisator van de protest-vloot in Auckland zouden meerdere Duitse politici interesse hebben getoond naar Nieuw Zeeland te komen in september om naar Mururoa te varen.

De Franse socialisten hebben vandaag president Chirac opgeroepen een referendum te organiseren over het hervatten van de Franse kernproeven.