Natalie Merchant

Natalie Merchant: Tigerlily (Warner/Elektra 7559 61745)

Rust en eenvoud kenmerken Tigerlily, het solodebuut van de Amerikaanse zangeres Natalie Merchant. Waar haar vroegere werk met de twee jaar geleden ontbonden folk-rockgroep 10.000 Maniacs weleens jachtig en gekunsteld kon klinken, gaf het afscheidsconcert voor MTV's Unplugged een voorproefje van de richting die ze is ingeslagen, met cello en viool, maar ook met een beheerst rockende begeleidingsgroep. Meer dan ooit treedt ze daarbij in het voetspoor van Sandy Denny, de in 1978 overleden zangeres van Fairport Convention, die een van de zuiverste stemmen uit de pophistorie combineerde met roerende teksten. Als tekstdichteres neemt Merchant niet langer het leed van de hele wereld op haar schouders, maar vond ze inspiratie in 'kleine' onderwerpen als haar verontwaardiging over de roddelverhalen naar aanleiding van de dood van filmacteur River Phoenix (River) of de tweeslachtigheid van het leven in het paradijselijke Californië, dat op elk moment door een aardbeving getroffen kan worden (San Andreas Fault). Meestal begeleidt ze zichzelf op de (elektrische) piano en zingt ze over de lotgevallen van echte mensen, zoals de oude man die rouwt om zijn Beloved Wife. Zo oprecht, emotioneel en wonderschoon als op Tigerlily klinkt popmuziek nog maar zelden.

    • Jan Vollaard