Natacha Atlas

Natacha Atlas. Diaspora (NATCD 47)

De bevallig buikdansende zangeres van de Engelse groep Trans-Global Underground, Natacha Atlas, is van Marokkaanse afkomst. Ze groeide op in Brussel en vertrok naar Engeland om daar haar Arabische achtergrond te combineren met de dansrage van het moment. De dromerige zang van Atlas bleek uitstekend te klinken bij de trance-muziek van de leden van Trans-Global Underground.

En nu Engeland eenmaal is gewend aan haar onverstaanbare krullen en arabesken, keert Atlas terug naar haar Arabische wortels. Ze maakte een solo-cd, Diaspora, die ze opnam met grotendeels akoestische instrumenten, en treedt nu ook af en toe op met een authentiek Marokkaans orkest.

Diaspora is een prachtige, elegante plaat geworden, met kabbelende tablas en schrijnende strijkinstrumenten. In sommige nummers klinkt Atlas' liaison met de danswereld door. Dan klinkt er plotseling een bekend basdrumgeluid, met een flink aantal b.p.m. - beats per minute - dat zich echter nooit opdringt. Het titelnummer herinnert aan de muziek van Jah Wobble, door de naar voren gemixte baslijn die de melodie aangeeft.

Natacha Atlas duwt, trekt en kwinkeleert. Hoewel onverstaanbaar, drukt ze toch een variatie aan emoties uit - Atlas doet een vocale dans.

    • Hester Carvalho