Libération: Mirage gooit bom op Pale

Een Frans gevechtsvliegtuig heeft zondagmiddag in een niet door de NAVO gesanctioneerde actie een bom gegooid op een doel in Pale, de hoofdstad van de eenzijdig uitgeroepen Servische Republiek in Bosnië. Dat schrijft het Franse dagblad Liberation vandaag.

Volgens het blad zou de woning van een naaste medewerker van de Bosnisch-Servische 'president' Radovan Karadzic zijn getroffen door een lasergeleide bom van 1000 kilo. President Jacques Chirac, die op staatsbezoek is in diverse Westafrikaanse landen, zou Opération Rakam 1 persoonlijk vanuit de Senegalese hoofdstad Dakar hebben bevolen nadat zondag opnieuw twee Franse blauwhelmen omkwamen door een Bosnisch-Servische mortieraanval.

Liberation erkent dat het bericht afkomstig is van slechts één anonieme bron. De Franse presidentiële woordvoerder ontkende dat haar land iets met de ontploffing in Pale te maken had gehad, maar minister van defensie Charles Millon wilde het bericht ontkennen, noch bevestigen. “Als het waar is wat Libération beweert, zou het een logisch antwoord zijn op de Servische keuze voor oorlog”, aldus Millon.

Libération beweert dat het verkenningsvliegtuig dat boven Sarajevo de schade opnam van een Franse vergeldingsaanval voor de Servische mortierbeschieting - deze damage assessment behoort tot de standaardprocedures in Bosnië - gezelschap had van een Mirage 2000-D grondaanvalsvliegtuig. Dat was enkele uren eerder opgestegen van zijn thuisbasis Mont-de-Marsan. Door op enkele meters van elkaar te vliegen, waren de twee vliegtuigen op de beeldschermen van de AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO slechts als één radarecho waar te nemen. Bij het maken van een grote bocht over Pale zou de Mirage zijn bom hebben laten vallen. Journalisten ter plekke hoorden wèl een zware explosie en zagen rookontwikkeling, maar werden zondag niet tot de lokatie toegelaten. De Bosnische Serviërs hebben een bomaanval ontkend.