Koeman verdwijnt als dief in de nacht uit Dirksland

DIRKSLAND, 24 JULI. Voor aanvang van de eerste oefenwedstrijd van Feyenoord merkte de speaker van VV Dirksland droogjes op dat Zeeuwse amateurclub gloednieuwe netten in de beide doelen had bevestigd. “Zodat Ronald Koeman zich kan uitleven.” Maar de nieuwe libero van de Rotterdammers speelde op de voor hem vertrouwde positie van vrije verdediger een sobere wedstrijd. Hij onderscheidde zich alleen met vier dieptepasses-op-maat en een stevige body-check. Aan zijn specialiteit, het verwoestende afstandsschot, kwam de 77-voudig international niet toe.

Voor het vierde opeenvolgende jaar had de Rotterdamse club het Zeeuwse dorp uitverkoren voor de officieuze kick-off van het seizoen '95-'96. Tegenstander was opnieuw het Flakkees Elftal, een in groen-paars gehulde gelegenheidsformatie bestaande uit de beste amateurs van Goeree-Overflakkee. De Zeeuwen boden bij vlagen geducht tegenstand, waardoor de uitslag (0-5) enigszins geflatteerd was.

Op het overvolle terrein van de plaatselijke VV grepen de opdringerige fans Feyenoords eerste oefenwedstrijd aan om zich te verrijken met kiekjes en handtekeningen van hun idolen. Grootste publiekstrekker aan de Vroonweg was Ronald Koeman. Met veel tamtam presenteerde Feyenoord begin mei de 32-jarige libero als het nieuwe gezicht van de club. Koeman wordt geacht het fletse team nieuwe impulsen te geven en de kloof met de vaderlandse top te dichten. De fans rekenen op hem. “Het is effe wennen, die Koeman in het rood-wit. Maar het is natuurlijk wel fantastisch dat 'die witte' nu bij Feyenoord speelt”, aldus een supporter zaterdag langs de zijlijn.

De ex-speler van Barcelona deed slechts de eerste 45 minuten mee. Na de rust stuurde coach Wim van Hanegem de tweede keus het veld in. Onder hen routiniers als Heus, Scholten en Blinker, spelers voor wie dit seizoen niet meer lijkt weggelegd dan een plek op de reservebank.

Koeman verklaarde begin vorige maand in een vraaggesprek met deze krant de hectische taferelen beu te zijn, waarmee hij de afgelopen zes jaar in Barcelona voortdurend is geconfronteerd. “Ik voel de laatste tijd dat ik al die drukte niet meer wil”, sprak hij kort voor zijn vertrek uit de voetbalmaffe hoofdstad van Catalonië. De uitzinnige socios hebben hem kennelijk ook geleerd hoe hij uit hun greep kan blijven. In Dirksland ontsnapte Koeman als een dief in de nacht aan de aandacht door op bijna onverklaarbare wijze van de kleedkamer in de spelersbus te belanden.

Koeman kan de komende weken zijn hart ophalen. De volksclub uit Rotterdam-Zuid is nog altijd immens populair. Het povere optreden in het voorbije jaar en de succesreeks van aartsrivaal Ajax hebben daar niets aan kunnen afdoen. Feyenoord leeft en doet dit jaar een serieuze gooi naar de landstitel, zo benadrukt voorzitter Jorien van den Herik bij herhaling. Maar liefst tweeduizend belangstellenden volgden anderhalve week geleden de eerste training, net zoveel als twaalf jaar geleden toen Johan Cruijff zich in Rotterdam-Zuid opmaakte voor zijn laatste seizoen als actief voetballer.

De hooggespannen verwachtingen zijn grotendeels ingegeven door de ongekende kooplust van de Rotterdammers. Gaande het afgelopen seizoen versterkte de club zich al met jongelingen als Gláucio, Klioejev en Schuiteman. Na Koeman volgden onlangs rechtsback Clemens Zwijnenberg van FC Twente en de Australische spits Aurelio Vidmar van Standard Luik. Beide nieuwelingen kwamen zaterdag door een lichte blessure niet in actie.

Feyenoords laatste aanwinst is Tomek Iwan. Voor ruim 3,8 miljoen gulden werd de rechterspits vrijdag na een langdurige psychologische oorlogsvoering met diens werkgever Roda JC alsnog overgenomen. De 24-jarige Pool, die al eerder een contract van vier jaar ondertekende, ontbrak in Zeeland. Vanmorgen heeft hij zich in Winterswijk aangesloten bij de selectie voor het vervolg van de oefencampagne.

Met de komst van Iwan beschikt Feyenoord over vijf 'voetbal-buitenlanders'. Daarvan mogen er slechts twee opgesteld worden. Zo is een eventueel aanvalstrio Iwan-Vidmar-Larsson uitgesloten. Hoe Van Hanegem dit probleem gaat oplossen, blijft de vraag. Ook na zaterdag want de coach, nukkig als altijd, baande zich na afloop een weg door de meute en wenste zich met pers noch fans te onderhouden.

Over ruim twee weken organiseert Feyenoord zijn doorgaans drukbezochte Open Dag. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel in de aanloop naar het komende voetbalseizoen, bedoeld om de verkoop van het aantal seizoenkaarten verder op te krikken. De bekerwinnaar zal op 9 augustus geen mogelijkheid onbenut laten om zijn bezoekers te behagen met het 'Feyenoord-gevoel'. Belangstellenden kunnen op de foto met de spelers, terwijl de jeugd alle gelegenheid krijgt het arsenaal aan Feyenoord-parafernalia uit te breiden.

    • Mark Hoogstad