Keith Jarrett

Keith Jarrett: Standards in Norway (ECM 1542 521717-2). Distr. Play it again Sam

Pianist Keith Jarrett is een van de weinige (jazz)musici die nooit hun gezicht op North Sea laten zien. En waarom zou hij ook, zijn klassieke escapades (Bach, Händel, Sjostakowitsj) worden goed ontvangen en met zijn roemruchte mammoet-improvisaties kan hij in zijn eentje concertzalen vullen, zonder afhankelijk te zijn van koppelverkoop.

Op Standards in Norway, bijna zes jaar geleden opgenomen in het Konserthus in Oslo, hoort men Jarrett in een derde rol, als leider van een doodgewoon jazztrio. Waarbij direct moet worden aangetekend dat dat 'doodgewone' slechts de formule geldt: een piano met bas en drums in een repertoire van bekende stukken. Want je hoeft van deze cd maar één stuk te horen om te weten dat Jarrett nog steeds, en misschien meer dan ooit, een fabelachtig goede jazzpianist is. Muzikaler dan het virtuoze wonderkind Art Tatum, relaxter dan het strenge genie Lennie Tristano, om maar twee dode reuzen te noemen. Wat een ongelooflijke souplesse spreidt Jarrett op deze cd ten toon en wat een overtuigende eenvoud vergeleken met zijn hijgerige solo-concerten.

Het trio met bassist Gary Peacock en drummer Jack De Johnette maakt al sinds '83 mooie platen maar klonk maar zelden zo onbezorgd rijk als tijdens deze live-opnamen. Zelfs het gemummel en gekreun, heel irritant bij Jarretts solo-exercities, neem je deze keer ruimhartig voor lief.

    • Frans van Leeuwen