Japanners reizen volop dankzij yen

TOKYO/BONN, 24 JULI. De koersstijging van de yen speelt menig Japanse exportproducent parten, maar de Japanse toerist vaart er wel bij. Volgens het nationale verkeersbureau in Tokyo zijn in juli en augustus 2,95 miljoen Japanners naar het buitenland op vakantie gegaan. Dat was 15,7 procent meer dan in dezelfde maanden van 1994.

De Verenigde Staten, die 417.000 Japanners op bezoek kregen, waren het populairste reisdoel. Hawaii, eveneens Amerikaans, trok 406.000 toeristen. Voor de rest zochten Japanse vakantiegangers hun vertier in Zuid-Korea (307.000) en Hongkong (259.000). China trok 209.000 Japanse toeristen.

De Duitse minister van financiën Theo Waigel hield zijn landgenoten vrijdag ook al voor hoeveel goedkoper een vakantie in het buitenland is geworden dankzij de harde mark, die juist menig Duitse exportfabrikant zwaar op de maag ligt. Vergeleken met een jaar geleden was de mark eind mei 13,9 procent meer waard tegenover de Amerikaanse dollar en 13,3 procent meer tegenover de Italiaanse lire. Verder zijn Spanje, Engeland en Turkije stukken goedkoper geworden. (DPA)