Italiaans spektakel op WK schermen

DEN HAAG, 24 JULI. De schermploegen van Italië hebben dit weekeinde twee titels gewonnen op het WK schermen in Den Haag. In de equipewedstrijden, gisteren in het Congresgebouw, bleken de vrouwen op floret en de mannen op sabel de sterksten. Zaterdagavond was er goud voor de vrouwen degenploeg van Hongarije, die Frankrijk versloeg met 45-44, en de mannen van Cuba op floret, die in de finale met groot verschil van Rusland wonnen met 45-31.

De zege van de Italiaanse sabelploeg in de finale op titelverdediger Rusland was bijzonder spectaculair. Halverwege leken de Russen, met onder anderen de individuele wereldkampioen Kirienko, regelrecht op een nieuwe triomf af te stevenen toen zij met 30-16 de leiding namen. Daarna begonnen de Italianen onder begeleiding van luid getrompetter uit het publiek aan een indrukwekkende inhaalrace. Voor de laatste partij was het nog 40-34 voor Rusland, maar in die wedstrijd verloor de Rus zo ruim dat Italië alsnog de titel veroverde. De Italiaanse vrouwen op floret versloegen Roemenië met 45-34.

De Nederlandse vrouwen degenploeg eindigde zaterdag als veertiende. De equipe, met Pernette Osinga, Ingrid van de Heuvel, Alice van de Berg en Sonja Tol, begon met een overwinning van 45-22 op Australië, maar ging in een wedstrijd om een plaats in de kwartfinales (goed voor olympische kwalificatie) met 45-28 ten onder tegen Italië.

De Nederlandse floretschermers werden in de eerste ronde uitgeschakeld. Het kwartet Paul Sanders, Arvid Oostveen, Jeroen Divendal en Peter Sorber verloor met 45-20 van Zuid-Korea. Nederland werd als twintigste van de 33 landen geklasseerd. Gisteren verloor de Nederlandse ploeg op het onderdeel sabel in de eerste ronde met 45-27 van China. Voor Nederland kwamen Etienne van Cann, Oscar Kardolus en Tijmen Ros in actie. Nederland werd als negentiende van de 25 deelnemende landen.

Vooral de uitschakeling van de vrouwen degenploeg was teleurstellend. De ploeg miste net kwalificatie voor de Olympische Spelen. “Het zal me toch niet gebeuren dat ik na al die jaren hunkeren de Olympische Spelen zal missen”, zei Pernette Osinga na afloop. “De olympische draad is heel dun geworden. Ik zal er de komende winter keihard voor moeten knokken om toch nog te bereiken waar ik al die tijd zo naar heb verlangd.”

Degen voor vrouwen, de specialiteit van Osinga, is volgend jaar voor de eerste keer opgenomen in het olympische programma. Tijdens de EK van november in het Hongaarse Kesztely hebben de Nederlandse vrouwen nog een theoretische mogelijkheid een plaats te verdienen. Osinga: “Die kans is wel heel klein omdat ook de sterke equipes van Duitsland en Spanje in eerste instantie de boot hebben gemist. Ik zal het echt van mijn individuele prestaties moeten hebben”, zei Osinga.

De schermers die 1 april van het volgend jaar, na de wereldbekercyclus, bij de beste zestien van de wereldranglijst staan, mogen naar de Olympische Spelen. In de praktijk gaat het dan om hooguit zes personen omdat de anderen al via de landenploegen zekerheid hebben. Van elk land worden er drie toegelaten. Op dit moment heeft alleen Hongarije vier schermsters bij de beste zestien. Door haar vroege uitschakeling in Den Haag (verlies in de eerste hoofdronde tegen Ivasjki uit de Oekraïne) zakte Osinga naar de negentiende plaats. Haar hoogste klassering ooit was derde, vier jaar geleden.

Er kwamen over zes dagen ruim 5000 toeschouwers naar de voorwedstrijden in Houtrust Sport en de finale-avonden in het Congresgebouw.