Irak besluit tot amnestie voor deserteurs en 'gewone' criminelen

BAGDAD, 24 JULI. De Iraakse president, Saddam Hussein, heeft een amnestieregeling afgekondigd voor deserteurs en 'gewone' criminelen, aldus het officiële Iraakse persbureau IRNA zaterdag in een bekendmaking. De amnestie, die alleen voor Iraakse burgers geldt, is niet van toepassing op Irakezen die veroordeeld zijn wegens spionage of het handelen in drugs.

In de bekendmaking werd niet aangegeven waarom Saddam tot de amnestie heeft besloten. In Irak doen drie verklaringen de ronde. Volgens diplomaten in Bagdad brokkelt de steun voor de president onder een aantal Soennitische stammen snel af. De regeling zou een poging zijn van Saddam om zijn machtsbasis in die stammen te verstevigen. Daarnaast zitten de gevangenissen in Irak momenteel overvol. Door de amnestie zou de bezettingsgraad enigszins kunnen afnemen.

Waarnemers sluiten ook niet uit dat Saddam de amnestie heeft afgekondigd als gebaar van goede wil aan het Westen. Vorige week al liet Irak twee Amerikanen vrij die wegens het illegaal overschrijden van de Iraakse grens vanuit Koeweit tot acht jaar gevangennisstraf waren veroordeeld.

kk IRNA gaf niet aan hoeveel gevangenen van de amnestieregeling profiteren. Van deserteurs zal, aldus het persbureau, niet langer een oor worden afgesneden op voorwaarde dat zij niet opnieuw de strijdmacht de rug toekeren. Gevangenen die drie jaar van een straf van tien jaar hebben uitgezeten, komen in ieder geval in aanmerking voor vervroegde vrijlating, aldus IRNA. “Dieven” die al twee jaar in de gevangenis zitten, zou niet langer een hand worden afgehakt. Andere gevangenen kunnen worden vrijgelaten, aldus de bekendmaking, mits hun familieleden kunnen garanderen dat de gevangenen zich na hun vrijlating goed zullen gedragen.

De officiële Iraakse pers heeft zaterdag geschreven dat het land “niets te verliezen heeft” als het zijn samenwerking met de Verenigde Naties opschort. “Irak lijdt al vijf jaar onder het embargo. Wat kan Amerika doen als Irak zijn dreigement (tot opschorting van samenwerking met de volkerenorganisatie red.) uitvoert? Een nieuw embargo instellen of zijn toevlucht nemen tot geweld?”, aldus de krant al-Joumhouriya. Vorige week zei de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Mohammed Said al-Sahaf, al dat UNSCOM (de speciale ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties voor Irak) voor eind augustus haar werk moet afronden omdat Irak anders zijn medewerking aan het werk van de commissie zal stopzetten. (AP, AFP, Reuter)