Foto

Foto: TOKIO, 24 JULI. De Sociaal-Democratische Partij van de Japanse premier, Tomiichi Murayama, heeft gisteren een groot verlies geleden bij de verkiezingen voor het Japanse Hogerhuis.

De huidige coalitieregering van Sociaal-Democraten (SDP) en Liberaal-Democraten (LDP) behoudt een meerderheid in het Huis door een lichte winst van de LDP. Duidelijke winnaar van de verkiezingen is echter de oppositiepartij Shinshinto.

Het Hogerhuis heeft in Japan een zittingsperiode van zes jaar. Elke drie jaar zijn er verkiezingen voor de helft van de zetels.

De Shinshinto-partij, ontstaan in december 1994 uit een fusie van een aantal hervormingsgezinde oppositiepartijen, deed voor het eerst in een nieuwe vorm aan de landelijke verkiezingen mee. Ze haalde veertig zetels, een winst van twintig, en komt nu op een totaal van 67 zetels in het Hogerhuis.

De Sociaal-Democraten (SDP) behaalden gisteren 16 zetels, een verlies van 25, waardoor de partij nog slechts 38 zetels in het Huis overhoudt. Coalitiegenoot LDP haalde 46 zetels, een winst van 13 zetels, maar beduidend minder dan drie jaar geleden toen ze 61 zetels haalde. Het totaal voor de LDP staat daarmee nu op 107.

De regeringspartijen verbinden geen consequentie aan het grote stemmenverlies van de SDP van premier Murayama. Ze behouden een meerderheid van 148 zetels (voorheen 158) op een totaal van 252.

De opkomst bij de verkiezingen was laag, slechts 44 procent, de laagste opkomst ooit. (Reuter, AP)