Dansen met wapperende armen op house-festival

Concert: Dance Valley Festival, met o.a. Quazar en dj's Dimitri, Per, Carl Cox en Billy Nasty. Gehoord: 23/7 Recreatiegebied, Spaarnwoude.

Sinds house naar Nederland kwam in de Summer of Love van 1988, is de zomer nog altijd het hoogseizoen voor dit genre. Het feesten in de open lucht, op onverwachte lokaties, en bij voorkeur tot diep in de volgende dag blijkt dè manier om aan de vrijheid/blijheid-gedachte uiting te geven.

Vandaar dat gisteren zo'n tienduizend mensen het Dance Valley-festival in Spaarnwoude bezochten; het Euro-Disney voor de house-liefhebber. Van elf uur in de ochtend tot elf uur 's avonds kon daar worden geflaneerd van tent naar tent, naar de dance-valley en naar de magic hill. Op deze zeven lokaties draaiden steeds wisselende dj's platen en op het podium in de dance valley waren optredens, zoals van de Nederlandse groep Quazar.

Het publiek was gevarieerd: jonge house-meisjes met hun hippie-moeders, studenten, kinderen en gedrogeerde house-professionals. Ze stonden te dansen met wapperende armen of lagen door elkaar heen op het gras. Gepraat werd er niet veel, de muziek regeerde. Op een aantal punten op het terrein was het geluid van twee of drie tenten tegelijk te horen. Dan viel op dat de dj's onderling niet eens sterk verschilden, al waren sommige tenten, zoals de Trancedome waar snelle trance gedraaid werd, duidelijk favoriet.

De muziek van de dj's was clubhouse: nummers die bekend zijn geworden doordat ze vaak in de discotheken te horen zijn, en niet door de hitparades. Het zijn lange bezwerende stukken op snel kloppende ritmes, opgetuigd met schorre blieps en een achtergrond van vloeiende synthesizers. De Engelsman Carl Cox, vorig jaar uitgeroepen tot de beste dj ter wereld, kreeg veel mensen aan het dansen in de open lucht, net als later Billy Nasty. Tussendoor was op de zelfde lokatie Quazar te zien, maar ondanks de evenzeer jagende klanken, slonk hier de menigte. House gedijt nog altijd het best bij een bescheiden dj.

De ehbo-tent had het rustig deze dag. Volgens de verpleegster waren blaren het meest voorkomende probleem. Voor XTC-bijwerkingen, zoals uitdroging, waren nog maar een stuk of vier bezoekers langs geweest. “En dat is niet veel, op zoveel mensen.”

    • Hester Carvalho